Mit Lederne

Ledelse i Dag - April 2008

Sådan kan man forbedre det psykiske arbejdsmiljø - en succeshistorie fra det virkelige liv

Stress og psykisk arbejdsmiljø er på manges læber. Der bliver formuleret talrige handlingsplaner og bevilget store summer til forskning og udvikling. Arbejdstilsynet screener arbejdsmiljøet og kræver arbejdspladsvurderinger på det psykiske område. Virksomhederne kortlægger det psykiske arbejdsmiljø og formulerer stress-politikker som aldrig før.

Alligevel ser det ud til, at udviklingen hele tiden går i den forkerte retning: Fraværet er stigende, flere og flere går ned med stress, og antallet af førtidspensionister med psykisk diagnose er stigende. Vold og mobning er også stigende, og det samme gælder arbejdspresset på arbejdspladserne. Der er med andre ord udfordringer nok, men hvor er løsningerne?

I denne artikel præsenterer Tage Søndergård Kristensen en solstrålehistorie, nemlig historien om virksomheden Nykredit, der satsede systematisk på at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, og som opnåede det ønskede resultat: En klar forbedring. Tage Søndergård Kristensen har forsket i psykisk arbejdsmiljø siden 1976. De seneste år har han især interesseret sig for, hvordan virksomhederne konkret arbejder med det psykiske arbejdsmiljø.

Af professor Tage Søndergård Kristensen, mag.scient.soc. & dr.med., Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA (tidligere Arbejdsmiljøinstituttet, AMI).

01. april 2008

Vil du have mere indhold som dette?

Ledelse i Dags nyhedsbrev

Modtag artikler, videoer og nyheder fra Ledelse i Dag direkte i din indbakke 10 gange om året.