Ny bog om spirituelt baseret ledelse

At lede med visdom lyder verdensfjernt. Men det behøver det ikke at være. Der er netop udkommet en international bog med 31 eksempler på det modsatte, hentet fra femten lande i seks verdensdele. Ledelsesskribent Per Thygesen-Poulsen anmelder.

Af ledelsesskribent Per Thygesen-Poulsen
lid@lederne.dk

01. september 2007

BogforsideBogens forfattere er danske. Det er dr. polit. Peter Pruzan, professor emeritus fra CBS, Handelshøjskolen i København, og hans ægtefælle, Kirsten Pruzan Mikkelsen, journalist og tidlgere redaktør. De har udført det store interviewarbejde i samarbejde med det amerikanske ægtepar Debra og William Miller. Det er ikke noget traditionelt forskningsprojekt, hvor interviewpersoner er statistisk repræsentative. De repræsenterer kun sig selv, men er vidnesbyrd om, at spirituel ledelse og forretningsmæssig succes ikke er uforenelige størrelser.

”Fra selve starten på projektet i 2002 har det været vores hensigt at vise at ledere i forretningslivet, når de leder på et spirituelt grundlag, kan opnå succes, anerkendelse, fred i sindet og lykke, mens de på samme tid tjener behovet hos alle dem, der påvirkes af deres lederskab,” skriver de i forordet (alle citater i min oversættelse).

Ledere tjener andre
For at kunne samle erfaringerne har de fire forskere arbejdet med samme spørgeramme. Ikke som ja/nej spørgsmål, men som emner i en fri samtale. Derfor kan de heller ikke samle svarene i en traditionel oversigt over forskelle og ligheder i bestemte grupper. I stedet har de samlet svarene inden for syv sektioner, hvor man inden for hver sektion, finder ledere, hvis svar har lagt eftertrykket på samme område. Se boksen nedenfor.

1. Kærlighed: "For mig er "kærlighed" ubetinget: hvis du forventer noget til gengæld, er det ikke ren kærlighed," siger den indiske medstifter og tidligere medadministrerende direktør for Infosys, en af verdens førende it-virksomheder med over 66.000 medarbejdere i 22 lande og en omsætning over 2 mia. dollars. I samme gruppe findes danske Lars Kolind, amerikanske Janiece Webb fra Motorola og den argentinske forlagsdirektør Francisco Roberto Cañada.

2. Lytte til sin indre stemme og intution: ”Mit råd til aspirerende spirituelt baserede ledere vil være: Skriv en erklæring om din personlige mission eller overbevisning,” siger Stephen R. Covey, forfatter til succesbogen 7 gode vaner: personligt lederskab og livskraft. Han støttes af fem andre, fra Holland, USA, Indien og Colombia.

3. Lede for at tjene andre: ”Formålet med forretning er at tilføre værdi og lykke. Hvis du tjener verden, tjener du gud,” siger G. Narayana, arbejdende bestyrelsesformand for Excel Industries Pvt. Ltd., indisk producent af plantebeskyttelsesmidler. Gruppen repræsenteres også af ledere fra USA/Tanzania, Filippinerne, El Salvador og Australien.

4. Medfølelse for andre: ”At have ansatte med psykisk eller fysisk handicap hos Grundfos er blevet en naturlig del af selskabets liv og adfærd,”, siger koncernchef Niels Due Jensen fra Grundfos. I samme gruppe interviews fra USA, Schweiz og Indien.

5. Det guddommelige: ”Jeg ser spiritualitet som forbindelsen mellem mig selv, andre mennesker og det guddommelige,” siger Thomas Daugherty, vice president for Methodist Health Care System, USA, i samklang med andre fra USA og Indien.

6. Formålsrettet: ”Jeg tror at formålet med min egen organisation og for erhvervsvirksomhed i almindelighed er at skabe værdi for flest mulige - at bidrage!”, erklærer Hélène Ploix, bestyrelsesformand og administrerende direktør for Pechel Industries i Frankrig, støttet af ledere i England, Schweiz, Peru, Tjekkiet, Indien og USA.

7. Balance og elegance: ”Medfølelse, balance, elegance og venlighed er ord som klinger som et spirituelt tema for mig,” siger Amber Chand, født i Uganda og i USA belønnet som social iværksætter for e-handel med kunsthåndværk fra udviklingslande.

 

Et vigtigt budskab
Det er klart, at en bog som denne ikke kan sidestilles med de mange tilbud om metoder og lederværktøjer. Hvad hver enkelt af de interviewede ledere har gjort, har været helt deres eget valg. Men bogen har et budskab, som rammer midt i nogle af tidens modstridende tendenser.

På den ene side stiller omverdenen stigende krav til erhvervslivet om social ansvarlighed, miljøhensyn, etisk adfærd og så videre. Og på den anden side stiller investorer et lige så stærkt stigende krav om økonomisk ansvarlighed, effektivitet, og værdiskabelse for ejerne, alene ved tilfredsstillelse af aktionærernes behov.

I dette spændingsfelt står den enkelte leder med sin personlige holdning. Hvis den stemmer overens med tidens etiske og sociale krav, kan det være svært at få opbakning fra en bestyrelse, som vil fastholde det ensidigt økonomiske resultatkrav. Her er det vigtigt at kunne pege på store, internationale succeser, som ikke har nøjedes med at opfylde bestyrelsernes, politikernes og samfundets krav, men aktivt har levet efter deres overbevisning, forfulgt et højere mål end profitmaksimering og alligevel præsteret fremragende resultater, også efter en økonomisk målestok.

I bogen er der ingen konventionelle nyttige råd til ledere. Men derimod inspiration til ledere med højere mål end karriere og indkomst. Forfatterne har fundet et bredt spektrum af interviewpersoner i mange brancher, i mange lande og med forskellig begrebsverden. Ingen behøver dele en amerikansk mormons religiøse tro, en argentiners beundring for den indiske guru Sathya Sai Baba eller en dansk Lars Kolinds fodfæste i spejderbevægelsen. Alle de 31 ledere tager afsæt i deres indre søgen, deres spiritualitet – som for kun et fåtal er knyttet til en organiseret religion.

Leading with Wisdom
PETER PRUZAN and KIRSTEN PRUZAN MIKKELSEN together with Debra and William Miller: LEADING WITH WISDOM. Spritiual-based Leadership in Business. Greenleaf Publishing 2007, 352 s. ib., ISBN 978-1-874719-59-5. £ 24,95 / eur 37,50 / $ 45,00.