Ledelse med visdom

Ledelse efter andre motiver end profitmaksimering hindrer ikke topkarriere og økonomisk succes. Det viser en ny international bog, der giver 31 eksempler på succesrig ledelse med et spirituelt grundlag. Bogens forfattere er danske. Det er dr. polit. Peter Pruzan, professor emeritus fra CBS, og hans ægtefælle, Kirsten Pruzan Mikkelsen, journalist og tidligere redaktør. Ledelsesskribent Per Thygesen-Poulsen har talt med forfatterne.

Af ledelsesskribent Per Thygesen-Poulsen
lid@lederne.dk

01. september 2007

Økonomisk tænkning vil ofte føre til beslutninger, som vi føler, er forkerte målt med en menneskelig målestok. Og vores følelser har ofte ret. Men de er vanskelige at argumentere for.

Det er baggrunden for et femårigt forskningsprojekt gennemført med den udtrykkelige hensigt at vise, at det er muligt at få en topkarriere, offentlig anerkendelse og fremragende økonomiske resultater, uden at gå på akkord med sin indre stemme.

"Visdomsledelse - spirituelt baseret ledelse i erhvervslivet" hedder projektet på dansk. Men bogen udkommer samtidig fra forlag i England og Indien.

Det kan lyde uvidenskabeligt at gennemføre en undersøgelse, så at sige med facit skrevet på forhånd. Men facit er ikke, at spirituel og etisk ledelse er vejen til en god bundlinje. Kun at de to hensyn ikke behøver at stå i vejen for hinanden, sådan som mange tror, understreger de to forfattere i et interview til Ledelseidag.dk.

Erfaringen viser, at ledelsesmæssige beslutninger træffes med mange andre begrundelser end de økonomiske. Men vi er af vore uddannelser blevet hjernevasket til kun at beskæftige os med den ene, forklarer professor emeritus Peter Pruzan, som har forfattet bogen sammen med ægtefællen og journalisten Kirsten Pruzan Mikkelsen, mens amerikanerne Debra og William Miller har medvirket til de mange interviews og efterfølgende diskussioner.

photo

Dr. polit. Peter Pruzan, professor emeritus fra CBS, og hans ægtefælle, Kirsten Pruzan Mikkelsen, journalist og tidligere redaktør.

Økonomisk spændetrøje
Peter Pruzan har sin bachelorgrad, MBA og Ph.D. fra USA. Siden 1963 har han arbejdet i Danmark, først som konsulent, siden med egen rådgivningsvirksomhed inden for operationsanalyse. Han blev dansk statsborger i 1973, blev dr. polit. ved Københavns Universitet, og senest professor ved Handelshøjskolen, CBS, ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, med speciale i virksomhedsetik og værdibaseret ledelse.

Gennem sit arbejde med operationsanalyse, helhedstænkning, det etiske regnskab og virksomhedens samfundsansvar er han kendt blandt internationale forskere, som sætter spørgsmål ved den herskende økonomiske visdom. Hvert år drager han sammen med Kirsten Pruzan Mikkelsen til Indien, hvor han i fem vintermåneder underviser som gæsteprofessor ved førende universiteter. Og både i Danmark og Indien har han i undervisningen af MBA-studerende konstateret et behov for en udvidelse af det gængse sprogbrug og begrebsapparat.

- Vi er oplært i den rationalitet, som siger, at noget skal gøres, hvis det betaler sig. Jeg ved, at lederes handlinger har mange forskellige motiver, ikke kun den maksimale profit, men også at gøre ting, som er rigtige for medarbejderne, samfundet, stolthed ved sit arbejde, selvrespekt. Men som elev og lærer er du hjernevasket til at sætte lighedstegn mellem succes og rigdom, du mener dig forpligtet til at maksimere overskuddet, og nærmest tvunget til en adfærd som måske ikke bunder i din dybeste mening, forklarer Peter Pruzan.

Fem års fælles forskning
Ideen om at interviewe internationale ledere om deres værdigrundlag opstod for fem år siden i samtaler med Debra og William Miller, to amerikansk fødte konsulenter, som bosiddende i Indien hjælper deres klienter med at leve og arbejde ud fra et spirituelt grundlag.

Siden da har de fire rejst verden tynd to og to og gennemført timelange interviews med ledere, som i praksis har vist, at det er muligt at forene det spirituelle med helt elementær forretningsmæssig succes. Denne utraditionelle forskningsmetode har ikke skullet bevise, at man får succes gennem etisk og spirituelt baseret ledelse, kun dokumentere at det er muligt at få succes og anerkendelse og tillige leve i overensstemmelse med sine indre værdier.

- Vi har i udvælgelsen af vore 31 samtalepartnere sigtet på at få fat i mennesker, som er bevidste om, at de leder på et spirituelt grundlag - som ikke nødvendigvis har noget med religion at gøre - og som tør tale åbent om et emne, mange er uvante og generte ved at diskutere, forklarer Kirsten Pruzan Mikkelsen.

Mens Peter Pruzan er den, som tænker de dybe tanker, er det Kirsten Pruzan Mikkelsen, tidligere journalist og kronikredaktør ved Berlingske Tidende, der ud over interviewarbejdet har stået for det krævende planlægningsarbejde og den endelige redaktion.

De 31 interviewpersoner leder virksomheder inden for alt fra telekommunikation og computerteknologi til kemikalier og minedrift, markedsføring, forsikring og bankvirksomhed. Deres virksomheder er oftest globale, med hovedsæder i 15 lande i seks verdensdele, fra blandt andet Indien, Australien og Filippinerne til USA, Argentina og Tanzania. Europa er repræsenteret af Schweiz, England, Holland, Frankrig og Tjekkiet, og Danmark møder op med Niels Due Jensen fra Grundfos og Lars Kolind, tidligere Oticon, nu med egen investeringsvirksomhed.

Mere end god ledelse
Ved første øjekast er mange af interviewpersonernes udsagn i familie med almindelig god ledelse. Som for eksempel John Behner, Nabiscos tidligere direktør for El Salvador, der om sin virksomhed siger, at "det, vi gjorde, var noget positivt, at fremstille sunde varer til alle. Vi havde vidunderlige relationer til vore kunder, og jeg havde gode relationer til mine ansatte." Prantha Narendran, at "et princip, jeg har, er at forsøge at hjælpe de mennesker, jeg arbejder med, til at udvikle deres fulde potentiale". Eller Flordelis F. Aguenza som udvikler den filippinske udviklingsbanks organisationskultur ved et program, ”som rummer vores vision og mission, vores tro og vore værdier og klart definerer den karakter, vi ønsker for vores bank."

- Meget, de siger, er god fornuft. Men det er mere end god ledelse, understreger Peter Pruzan og uddyber:

- Enhver leder kan prøve at skabe et godt arbejdsklima eller en grøn virksomhed. Men det er for at få motiverede medarbejdere og samfundets godkendelse af aktiviteterne, ikke fordi lederen dybest set mener, at det er rigtigt. Det er ikke fordi, han eller hun elsker medarbejderne, om nødvendigt fyrer han dem, de er bare en ressource. Sådan handler en spirituel leder ikke.

Det viste for eksempel Lars Kolind, da han som leder af den kriseramte høreapparatvirksomhed Oticon var tvunget til at skære personale bort. Bortset fra nogle få uundværlige nøglepersoner skete det således, at man først fyrede dem, der havde lettest ved at få andet job, mens ingen over 50 blev afskediget. Det rystede man på hovedet af, men resultatet blev en firmaånd som siden muliggjorde hans radikale ændring af organisationen og den efterfølgende succes.

- Spiritualitet og rationalitet behøver ikke at være modsætninger, men spiritualiteten udvider rationaliteten med flere forklaringer. For ledere, som ønsker at lede som hele mennesker, er det en befrielse at slippe ud af den økonomiske spændetrøje, erklærer Peter Pruzan.

Spiritual Business på dagsordenen
Peter Pruzan og Kirsten Pruzan Mikkelsen er blandt indlederne ved ”Business for the World”, en international konference på Rungstedgård den 10.-12. oktober. Konferencen arbejder med ”Open Space” mødeteknik og har som formål at undersøge, hvad spirituelt baseret ledelse betyder, og hvordan det kan supplere og berige gængs erhvervspraksis. Arrangøren er Spiritual Business Network http://www.spiritualbusiness.net