Chefredaktørens klumme: Følelser på spil på arbejdspladsen

Kære læser!

Nu er en blind plet på ledelsesforskningens verdenskort blevet synlig. Ny banebrydende norsk forskning dokumenterer, at medarbejderne har langt flere følelser i klemme i forhold til deres chef, end vi hidtil har vidst. Cheferne kører ofte derudad, mens medarbejderne går og spekulerer over, hvad han eller hun mon egentlig mener med det, der er blevet sagt eller gjort.

Af Ulla Bechsgaard, ansvarshavende chefredaktør
E-mail lid@lederne.dk

01. februar 2007

Det er den norske psykolog og forsker Lars Glasø, der har fået godkendt en doktorafhandling om følelser på arbejdspladsen. Lars Glasø mener, at der foregår lidt af et drama mellem chef og medarbejder. Nøgleordene for de grupper af følelser, som det især handler om, er ifølge Glasø: anerkendelse, frustration, krænkelse og utilpassethed.

Lars Glasøs forskning lægger sig i forlængelse af Daniels Golemans bog Følelsesmæssig intelligens, der udkom på dansk i 1997. Set i lyset af den danske kommunalreform og danmarkshistoriens største virksomhedsoverdragelse er den norske forskning ekstra interessant.

I artiklen Sig farvel med værdighed, som du også kan læse i denne udgave af Ledelseidag.dk beskriver en organisationspsykolog og en leder fra Middelfart Sygehus, hvordan en lukning af medicinsk afdeling på sygehuset blev grebet an. Også her var følelserne på spil, og ledelsen var opmærksom på, at det for medarbejderne var forbundet med sorg at sige farvel til deres afdeling. Mellemlederne er nødt til at koble sig på beslutningen om lukningen og bidrage til at skabe visionen om det nye; men det er en forudsætning, at lederne på topniveau klæder deres lokale ledere på, så de får mulighed for at fortælle den rette fremtidshistorie til medarbejderne, skriver Lis Larsen og Ole Karlsson.

Ledelsesforskeren Annemette Digmann, som har skrevet en række artikler til Ledelseidag.dk, skriver sammen med skolechef Jørgen Schaldemose om et innovationsprojekt i Odense Kommune, som netop er afsluttet. Inspireret af Lars von Triers dogmeregler på film har Annemette Digmann opstillet dogmeregler for ledelse. Dogmeregel nummer seks Filmen må ikke indeholde overfladisk handling (mord etc.) oversættes til ledelsesdogmerne som: Overdramatisering er unødvendig. Der er dramatik nok i det, der foregår.

God læselyst!