Chefredaktørens klumme: Tricky nervespil og dumme fejlgreb

Kære læser!

Af Ulla Bechsgaard, ansvarshavende chefredaktør
lid@lederne.dk

01. april 2007

En INSEAD-professor påstår, at mennesker er dumme i forhandlinger. De overvurderer sig selv og fejlvurderer modparten. Non-verbal kommunikation er væsentligere, end ledere tror. Ifølge INSEAD-professor Marwan Sinaceur, som er i gang med et forskningsprojekt om emnet, kan følelser med fordel bruges bevidst af ledere og medarbejdere under en forhandling. Vrede, sorg og tårer giver absolut positive resultater, når de bruges velovervejet. Med artiklen følger Ledelseidag.dk op på to tidligere artikler om følelsers betydning i ledelse.

Artiklen Kalkuleret vrede virker som forhandlingstaktik, er ekstra relevant, når den læses i sammenhæng med bogomtalen af Poula Helth og Ole Fogh Kirkebys nye bog om at blive den, man er som menneske og leder. Helth og Kirkeby ville bestemt ikke gå ind for at "fake" vrede. Tværtimod opfordrer de lederne til at sætte sig selv ærligt i spil i forhold til medarbejderne. De lancerer begrebet 2. generations coaching – protreptikken – der betyder læren om, hvordan man vender et menneske mod det væsentlige i dets liv. Ifølge forfatterne bringer protreptikken os i fornyet kontakt med mennesket i os selv, og den hjælper os til at sætte fokus på fællesskabets, fortællingens og den globale humanismes krav til lederen som menneske.

Det nye kommunale danmarkskort, de mange fusioner og sammensmeltning eller sammenstød mellem forskellige kulturer bliver diskuteret i artiklen Gamle kulturer i nye kommuner – 10 gode råd til at skabe sammenhængskraft. Lena Uldall giver gode råd til at få succes med fusionen. Et af rådene er at fortsætte med at informere om fusionsprocessen længe efter, at to eller flere kommuner er flyttet sammen. Skab tid og ro til refleksion, opfordrer forfatteren.

Spring endelig ikke klummen om HRM over. Uden at sige det direkte, er klummen en krads kommentar fra professor Henrik Holt Larsen, CBS, til institutleder Eva Zeuthen Bentsen, CBS, som i Ledelseidag.dk i februar skrev en klumme om samme emne. HRM er et forskningsområde i voldsom vækst og derfor også et emne til voldsom diskussion.

God ledelse!

Ulla Bechsgaard, chefredaktør