5 hurtige spørgsmål til Lars Kolind

Lars Kolind har nærmest opnået gurustatus i ledelseskredse og i dansk erhverv for sin forvandling af Oticon som kriseramt virksomhed til guldklump i dansk erhvervsliv. Han har netop lanceret bogen ”Kolind-kuren – fra bureaukrati til vækst”.

Af Lonni Lynge, ledelsesjournalist
E-mail: lid@lederne.dk
 

01. maj 2006

Virksomheder skal på kur

1. Hvorfor har du valgt at skrive Kolind-kuren?
Det var en erkendelse, jeg gjorde for et par år siden. Det gik op for mig, at almindelige store virksomheder i gennemsnit vokser utroligt lidt ved hjælp af egenkraft. For eksempel skal der starte over 1.000 nye virksomheder for at få den samme vækst, som Grundfos havde sidste år. Min vision er at knække koden for vækst i store virksomheder og få dem til at vokse dobbelt så hurtigt.

2. Hvilken sygdom har virksomhederne, siden de har brug for en Kolind-kur?
Succes har kimen til fiasko. Jo større, ældre og mere succesfuld en virksomhed bliver, desto mere forstener den i bureaukrati. Det er dén sygdom, der skal bekæmpes, hvis en virksomhed vedvarende skal vokse. Ledelsen, især topledelsen, udvikler deres egen dagsorden. De bliver selvfede og selvglade, og det bliver vigtigere for dem at få præmier for deres årsregnskab end at tale med deres medarbejdere og kunder.

3. Hvad kan mellemledere gøre for at undgå ”dødsspiralen”, som du kalder det i din nye bog?
De kan ændre den måde, deres afdeling fungerer på. Traditionelle ledere tænker, planlægger og kontrollerer, at arbejdet bliver gjort, men i stedet skal mellemlederen skabe rammerne for, at medarbejderne selv kan tænke, planlægge og kontrollere. Den leder, der formår at lede gennem vision, mål og værdier uden at bruge den traditionelle kommandostruktur, kan skabe langt bedre resultater.

4. Er mellemlederen i virkeligheden på vej ud?
Den gamle ”værkførerrolle”, der analyserer, planlægger og fordeler arbejdet, er ved at forsvinde til fordel for tre nye mellemlederroller: projektleder, fagleder og personaleleder. De skal tage lederrollen på sig, ved at skabe rammerne for at selvorganiseringen fungerer optimalt.

5. Nu er Kolind-kuren udkommet i Danmark og samtidig i USA på opfordring fra en af verdens førende akademiske institutioner, The Wharton School. Hvordan kommer du videre?
På Kolind-kurens hjemmeside har jeg udviklet en test, som man anonymt kan tage med sine medarbejdere, for at finde ud af ”hvor forstenet er vores organisation?”. På samme side kommer der et debatforum, hvor man kan dele erfaringer med andre og diskutere ledelse. Forhåbentlig vil mange bruge og analysere forumet, så der bliver lagt et pres på dem, der fremtvinger bureaukrati og derved forhindrer vækst.

 

Eksterne links

www.kolindkuren.dk