Hærdet til globalt lederskab

Hærdet af modstand, kampberedte og instinktivt globale. Sådan er de moderne ledere fra Rusland, Indien, Brasilien og Kina. De nye ledere står klar i kulissen, og de er i stigende grad parate til at udfordre vestlige ledere.

Af Ulla Bechsgard, ansvarshavende chefredaktør
E-mail: lid@lederne.dk

01. juni 2006

Kære læser! 
Ledelseidag.dk løfter i denne tredje elektroniske udgave sløret for nye forskningsresultater om den moderne russiske leder. Ledelsesprofessor Konstantin Korotov fra INSEAD, som selv er russer, har gennemført et casestudie af russiske ledere. Han fortæller i artiklen Russerne kommer, hvordan særlige opvækstvilkår i Rusland præger ledernes identitet og ruster dem til globaliseringen. Korotovs forskning er ikke afsluttet, men alligevel har Ledelseidag.dk fået mulighed for at formidle delresultater af det store forskningsprojekt.

Globalisering og forandring rammer også hjemlige chefer. Forleden talte jeg med en it-chef, som netop skulle i gang med sin fjerde fusion på to år – og det var vel at mærke uden, at chefen havde skiftet arbejdsplads. Både private og offentlige ledere må i disse år konstant forholde sig til fusioner. Redaktionen har derfor spottet to af de væsentligste danske forskere i fusioner professor Anne-Marie Søderberg og lektor Annette Risberg fra CBS. Ved hjælp af en international case og praksisstudier giver de en række handlingsanvisninger til de ledere, som har ansvar for fusioner i forbindelse med den offentlige strukturreform og i private virksomheder. I artiklen God strategisk kommunikation under fusioner beskriver de to forskere  kommunikation som nøglen til at få succes med fusioner – og kommunikation er i deres optik ikke ensidig information fra leder til medarbejdere; men derimod samspil, dialog og forhandling med interne og eksterne interessenter. En interessant provokation leverer de også – nemlig at fusioners succes ikke kun er lederens ansvar.

Også denne måneds klummeskribent provokerer og udfordrer de gængse holdninger om lederskabet. Morten Thanning Vendelø, lektor og ph.d. på Institut for Informatik på CBS går i klummen Afmonter myterne om innovation i clinch med professor Anders Drejers holdninger. Vendelø argumenterer for, at innovation i visse tilfælde trives bedst i det skjulte og med få resurser.

Innovation er et område, Ledelseidag.dk følger tæt. Anders Drejer er på markedet med en ny bog om innovation i videnvirksomheder. Bogen er skrevet sammen med Frank Radich og Louis Printz og den argumenterer for en deling af drift og udvikling. Læs anmeldelse Fra maskinbureaukrati til innovation og få appetit til hele bogen.

God fornøjelse!