Mit Lederne

Ledelse i Dag - August 2006

Krise gør værdibaseret ledelse vanskelig

01. august 2006

Forestillingen om værdier som løsningen på alle virksomheders problemer er efterhånden så udbredt, at der ikke længere stilles spørgsmålstegn ved, om de nu også gør den store forskel og har den ønskede effekt.

Ny forskning viser imidlertid, at værdibaseret ledelse måske ikke er det optimale ledelsesværktøj for en virksomhed i økonomisk krise. En af grundene kan være, at denne ledelsesform kræver et vist organisatorisk overskud, der muligvis ikke er til stede i en økonomisk trængt virksomhed. Det viser en ph.d.-afhandling af Mona Agerholm Andersen fra Handelshøjskolen i Århus, der analyserer en større dansk virksomhed.

Afhandlingen konkluderer, at en trængt situation måske nærmere kalder på en ledelsesform, der i højere grad trækker på elementer fra den klassiske ledelsesstil end den moderne værdibaserede ledelsesform.

Desuden påpeger forfatteren vigtigheden af, at ledelsen tager højde for ikke bare ledernes, men også medarbejdernes arbejdsmæssige kontekst, når det gælder om at kommunikere værdierne.

Af Mona Agerholm Andersen, ph.d., Handelshøjskolen i Århus,
E-mail: lid@lederne.dk

Vil du have mere indhold som dette?