Regnskab over bæredygtighed

Erkendelsen af virksomheders rolle og den deraf følgende ansvarlighed over for samfundet er blevet udtrykt i ordet bæredygtighed, på engelsk sustainability, som udtrykker, at virksomhedens resultater i dag ikke er opnået på bekostning af samfundets muligheder i fremtiden.

Af Per Thygesen Poulsen, civiløkonom og journalist
E-mail lid@lederne.dk

01. april 2006

Men virksomheder, der erklærer deres gode hensigter i forhold til miljø og sociale forhold, har traditionelt kun målt deres medarbejdere på de økonomiske resultater. Derfor har det været disse forhold, som har haft størst betydning for lederkarrierer, og derfor for ledernes indsats. Man får det, man måler.

Ved at gøre virksomhedens værdier målbare, forandres de fra smukke hensigter til et aktivt ledelsesværktøj.

Derfor har mange arbejdet på, hvordan man kunne aflægge regnskab for virksomheders bæredygtighed. En af de vigtigste aktører på feltet har været SustainAbility, en London-baseret tænketank stiftet i 1987.

Efter overvejende miljømæssige rapporter har John Elkington, præsident for SustainAbility, i 1997 fremlagt principperne for regnskaber over bæredygtighed aflagt på den tredobbelte bundlinje: En social bundlinje, en økonomisk bundlinje og en miljømæssig bundlinje. Det sker i bogen Cannibals with Forks. The Triple Bottom Line of 21st Century Business (Capstone Publishing 1997, ISBN 1-900961-27-X).