Mit Lederne

Ledelse i Dag - november 2005

Stress er også et systemisk problem

Det psykosociale arbejdsmiljø er generelt blevet forbedret gennem de seneste ti år. Det samme gælder for det fysisk nedslidende arbejde. I stedet er stress gået hen og blevet det moderne arbejdslivs største problem. Stefan Hermann og Jens Erik Kristensen knytter stress til de ændringer af organisations- og ledelsesforhold, der er sket og sker: Arbejdets individualisering og arbejdskraftens personalisering.

Organisationer bliver tematiseret som organiske helheder frem for institutioner eller produktionsenheder, som kulturer beboet af »hele mennesker« drevet af visioner og værdier frem for af formelle roller og funktioner. Ingen kan længere nøjes med at sælge sig på sine faglige kvalifikationer, men må brande sig på menneskelige kompetencer og potentialer. Det er den enkelte, som menneske - som person, der er arbejdskraften. Både de nye organisationsformer og det nye syn på arbejdskraft har formentlig virket befordrende for stressreaktioner, mener de to forfattere.

Alligevel gøres det til en ny type psykosomatisk sygdom, der er den enkeltes personlige problem, der kræver personlige løsninger. Med andre ord, vi ordinerer biografiske og velmenende terapeutiske løsninger på noget, der er kollektive og systemiske problemer (1).

Af Stefan Hermann og Jens Erik Kristensen

01. november 2005

Vil du have mere indhold som dette?

Ledelse i Dags nyhedsbrev

Modtag artikler, videoer og nyheder fra Ledelse i Dag direkte i din indbakke 10 gange om året.