Fem år med LOK's forskningsprogam

LOK forskningscenter lukker midt på året. Ledelse i Dag har bedt en række af -centrets forskere præsentere resultaterne af fem års forskning i små og mellemstore virksomheder.

Af Flemming Poulfelt

01. marts 2005

Ud over den lange kyststrækning, som i forhold til landets størrelse hører til blandt de længste i verden, har Danmark også en række andre særpræg. Blandt de hyppigst nævnte er H.C. Andersen, som i år fejrer sin 200-års-fødselsdag, Tivoli, Lego og kongefamilien.

Derudover kan nævnes landets erhvervsstruktur, der består af mange små og mellemstore virksomheder (SMV’er). De helt store virksomheder har vi kun et fåtal af. Og i forhold til mange andre lande er det ganske få:

Blot 2.100 virksomheder har 100 ansatte eller derover, og knap 250 har over 1.000 ansatte. Ud af det samlede antal virksomheder med over 10 medarbejdere i 2005 på i alt 22.230 udgør de 90 % virksomheder med mellem 10 og 100 ansatte.
Dertil kommer, at antallet af virksomheder med under 10 ansatte er næsten 24 gange så stort, idet tallet i 2005 er på godt 485.000.

Hvor erhvervsstrukturen har et overtal af mindre og mellemstore virksomheder, er situationen den modsatte, når fokus er rettet mod samfundsforskningens verden. For her er det især de større og store virksomheder, der har fået opmærksomheden i mange år. Samtidig har der også været en tendens til, at erfaringer og principper inden for ledelse og organisation, baseret på forskning i (især) store amerikanske virksomheder, ukritisk er blevet overført som universelle løsningsmodeller til danske SMV’er.

Et center ser dagens lys
Ovenstående er baggrunden for, at der i 1998 blev taget initiativ til oprettelsen af et center for forskning i Ledelse, Organisation og Kompetence (LOK), hvis formål var at drive forskning i ledelse og organisation med henblik på at udvikle en række nye »danske vejkort« for mindre og mellemstore virksomheder.

Centret, som er virtuelt i sin form, etableredes 1. juli 1999 af fire universiteter, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Handelshøjskolen i Århus og Copenhagen Business School.
Siden da har omkring 60 forskere (dog med forskellig tidsanvendelse) været involveret i 15 spændende forskningsprojekter inden for fem faglige temaer.

Centret har fra sin begyndelse haft tre ambitioner:

  1. Det ville udvikle forskning af international kaliber,
  2. Det ville i samspil med virksomheder lægge vægt på formidlingen af forskningen,
  3. Det ville sikre en overførsel af viden gennem undervisning.

I arbejdstøjet
De fleste forskningsprojekter har haft et samarbejde med en eller flere virksomheder, hvor forskerne har fået lov til at rette deres lup mod virksomhedernes aktiviteter og måde at gøre tingene på.

Der har været et utroligt engagement fra begge sider, og samspillet har skabt nogle spændende erfaringer, som har været til gavn for begge parter og for andre virksomheder.

LOK’s forskere har igennem fem år studeret virkeligheden i forskellige virksomheder. Der er blevet observeret, analyseret, systematiseret og perspektiveret. Og den viden, der er genereret, er blevet holdt op imod den allerede eksisterende viden på området for at bekræfte eller afkræfte opfattelserne og der-igennem eventuelt tilføje nye dimensioner til allerede tilgængelig viden. For det gælder om at sikre, at den udviklede viden får en form, der gør den anvendelig i mange sammenhænge, men fortsat med et klart sigte på de mindre og mellemstore virksomheder.

Hvad der derudover har vist sig, er, at meget af denne nye indsigt ikke kun er nyttig for SMV’er, men også kan komme de store virksomheder til gode. De store kan lære af de små.

Videndeling
Formidling og videnudveksling er og har været et vigtigt led i LOK forskningscenterets virke. Samarbejdet med virksomheder har været et væsentligt bidrag til videnudveksling. Det samme har samarbejdet med en række organisationer.

Men formidling af forskningsprojekter foregår på mange planer, og meget af forskningen er desuden blevet formidlet gennem undervisning til studerende. Derudover har LOK-forskerne skrevet artikler, bøger, bogkapitler, working papers, rapporter osv., de har deltaget i interviews, har holdt oplæg og har ydet konsulentbistand.

Sidst, men ikke mindst, har den halvårlige LOK Avis udgjort et vigtigt element i formidlingen. LOK Avisen er en samling artikler, der opsummerer og forklarer, hvad der foregår i LOK inden for de fem forskningstemaer. Den fokuserer især på de resultater, der er nået, og den ny viden, der er genereret, herunder på de særegne karakteristika, der har vist sig at være gældende for SMV’er.

Fremtidsperspektiver
Formelt slutter LOK i juni 2005. Imidlertid har mange af de involverede forskere ikke planer om at stoppe samarbejdet eller indsatsen på SMV-fronten.

Der er fortsat mange spændende dagsordener at tage fat på, og det samarbejde, der gennem årene er blevet etableret, vil fortsætte. De fleste projekter har da også genereret nye forskningsspørgsmål og forskningsprojekter, så hovedparten af LOK-gruppen er allerede i gang med den næste bølge.

En række forskere er involveret i det nyetablerede Danmarks Iværksætterakademi. Og på den front er der også planer om at igangsætte en række nye samarbejdsprojekter.

Derudover er og vil LOK blive indlejret i undervisningen. For mange studerende venter der sig en fremtid i en mindre eller mellemstor virksomhed. Alligevel er det teorier om og erfaringer fra store virksomheder, de studerende ofte undervises i. Fra LOK’s side er der et ønske om, at den nye viden, der er genereret, finder vej til undervisningslokalerne, og en LOK-lærebog er på tegnebrættet.

LOK har været et samlingspunkt for en del danske forskere, der har ledelse og organisation på paletten, og har igennem sine mange aktiviteter været et godt omdrejningspunkt for samspil og videnudveksling.

Dette har vi planer om at videreføre i en ny organisation: Det Danske Ledelsesakademi, hvis opgave bliver at styrke ledelse som disciplin i et dansk såvel som internationalt perspektiv gennem at stimulere forskning, undervisning og praksis om ledelse samt fremme formidlingen af viden inden for ledelsesområdet.

Så på mange måder har LOK været en slags inkubator for forskningen i ledelse, organisation og kompetence på dansk grund og har sat sig spor i både forskning og praksis.