Mit Lederne

Ledelse i Dag - maj 2005

Prisvindere udfordrer offentlige topledere

Mads Ole Dall og Klaus Bakdal vandt Forum for Offentlig Topledelses prisopgave.

Vi har bedt dem præsentere deres ideer i kort form.

Forum for Offentlig Topledelse udskrev i efteråret 2003 en prisopgave. Opgaven gik ud på at undersøge mulighederne for, at politik, ledelse og faglighed bedre kan gå hånd i hånd. Artiklen er en kort omskrivning af den vindende opgavebesvarelse.

De to forfattere ønsker at præsentere konturerne af en radikal nytænkning af, hvordan offentlig organisation og styring kan foregå. De giver samtidig et bud på, hvordan topledelsen kan nytænke sin rolle, position og funktion, og et bud på en ny forståelse af, hvordan politik skabes, og produktion faciliteres.

Hovedideen er, at politikskabelse og realisering af politikken gennem produktion og prioriteringer ikke meningsfyldt kan adskilles skarpt. Politik og produktion skal bringes tættere sammen under nye rammer.

Topledelsen i offentlige organisationer får ifølge forfatternes model en ny rolle. I stedet for at orientere sig mod styring og strategi skal lederne facilitere, coache og koordinere ledelsesprocesser uden fast tilknytning til særlige sektorer, produktioner eller processer.

Forfatternes mål med forslaget til omorganisering er, at med professionaliseringen af det faciliterende niveau - som altså udgøres af topledelsen - kombineret med en direkte kontakt mellem beslutningstagerne og dem, der udfører opgaverne, skabes en ny sammenhængskraft i organisationen. »Pointen er«, skriver de to prisvindere, »at den skabes i et fælles og delt forpligtende triumvirat mellem politikere, virksomhedsledere og topledelse«. 

Af Mads Ole Dall og Klaus Bakdal

01. maj 2005

Vil du have mere indhold som dette?

Ledelse i Dags nyhedsbrev

Modtag artikler, videoer og nyheder fra Ledelse i Dag direkte i din indbakke 10 gange om året.