Mit Lederne

Ledelse i Dag - maj 2005

Kreativitet kan ikke anskaffes - det skal læres

01. maj 2005

Dirigenten og forskeren Peter Hanke gør op med nyttetænkningen og lederes selv-iscenesættelse i Art-in-Business. Hanke er en af hovedpersonerne bag den årlige ledelseskonference på Bramstrup Gods. Se omtale senere i artiklen.

Det er en fast tradition, at sommeren byder på en international konference om kunst og ledelse på Bramstrup Gods på Fyn. Center for Kunst og Lederskab står for arrangementet, og kordirigenten Peter Hanke er - sammen med professor Ole Fogh Kirkeby - igen i år leder og tilrettelægger.

Ledelse i Dag har bedt Peter Hanke introducere konferencen med en artikel, hvori han samtidig fremlægger sin forståelse af forholdet mellem kunst, organisation og ledelse.

Hanke mener, at feltet kunst/lederskab skal betragtes i en ny sammenhæng. Han vil gøre op med den gængse forestilling om kunstens nytteværdi for lederen og organisationen.

Udsmykning, branding eller æstetisk provokation som et strategisk værktøj er kun begyndelsen til noget rigtigt interessant, skriver han. Den fulde udfoldelse af kunstens potentiale i forhold til ledelse sker først i det øjeblik, kunstneren og lederen mødes ligeværdigt med fuld integritet og hver sin ekspertviden.

Kunstneren skal indgå i en grænseoverskridende aktivitet, hvor jerntæppet mellem den udøvende kunstner og publikum er fjernet. Og lederen kan ikke blot forholde sig som modtagende tilskuer. Han må indgå i et lærende partnerskab. I et ligeværdigt forhold mellem kunst og lederskab kan kunstneren stille sin viden til rådighed med det mål, at kritik, selvkritik og en kreativ, refleksiv iagttagelsesevne frigøres og stimuleres.

Peter Hanke bruger sit eget virke som kordirigent som eksempel på, hvordan kunstnere og ledere kan indgå i et gensidigt frugtbart samspil. Han inviterer lederen med på en rejse, hvor lederen kan træde i karakter med kunsten. Det kræver, at han ikke standser op ved den begrænsede forståelse af forholdet mellem kunst og ledelse, hvor kunsten blot er underholdning eller udsmykning. Lederen må tilegne sig en holdningsbaseret tilgang til sin iagttagelsesevne, så kunsten som menneskeligt erkendelsesrum og æstetisk kraft kan frigøres.

Holdning, sansning og performance er en progression, som alle ledere vil kunne forholde sig til. Hos performancekunstneren er kravet om at bringe alle tre elementer i balance i stærkt koncentreret form tydeligere end hos ledere almindeligvis.

Derfor kan man bruge dirigenten som rollemodel ud fra en anden betragtningsmåde end den metaforiske, skriver Hanke.

Af Peter Hanke

Vil du have mere indhold som dette?

Ledelse i Dags nyhedsbrev

Modtag artikler, videoer og nyheder fra Ledelse i Dag direkte i din indbakke 10 gange om året.