Mit Lederne

Ledelse i Dag - maj 2005

Det totale engagement kan hindre forandring

Hvad er der galt med mådehold? spørger den franske professor Hervé Laroche i en provokerende artikel om lederes jagt på det ekstreme engagement hos medarbejderne.

Der er ingen tvivl om, at en virksomhed kan få stort udbytte af stærkt engagerede medarbejdere. Men er det altid en fordel for virksomheden? Den franske professor ved European School of Management Hervé Laroche undersøger og diskuterer farerne ved det, han identificerer som tidens jagt på det ekstreme. Vi stiller os ikke tilfredse med engagerede medarbejdere, kravet er et »stærkt« engagement, »høj« motivation, »ubetinget« loyalitet osv.

Men hvad er der galt med mådehold, spørger Laroche og ridser en række problemer op ved lederes satsning på stadig større doser af intensitet. En risiko er, at medarbejderne bliver gode til at simulere dét, lederen kræver lige netop nu, og at virksomhedens kultur bliver præget af forstillelse. I en tid, der kræver hurtige forandringer af virksomhederne, lederne og medarbejderne, kan stærkt engagerede fastholdere volde virksomheden problemer.

De stærkt engagerede medarbejdere er en stor udfordring for lederne, mener Laroche. De er ofte ikke nemme at omgås, de kan have en tendens til at yde voldsom modstand, hvis virksomheden ikke opfylder deres behov og deres forståelse af virksomhedens bedste. Og de kan være tilbageholdende med at lære af andre.

Hervé Laroche slutter med at argumentere for, at virksomheder med fordel kunne gå i gang med at udforske fordele og styrker i mådeholdet og i en medarbejdergruppe, som ikke klæber sig for fast i én gang vedtagne værdier og beslutninger.

Fra et virksomhedsperspektiv bør begreber som engagement, motivation, loyalitet, tillid, værdier og identitet være ligesom de gule, selvklæbende sedler, som gentagne gange kan sættes fast, tages af igen og flyttes rundt med, konkluderer den franske professor.

Af Hervé Laroche

01. maj 2005

Vil du have mere indhold som dette?

Ledelse i Dags nyhedsbrev

Modtag artikler, videoer og nyheder fra Ledelse i Dag direkte i din indbakke 10 gange om året.