Mit Lederne

Magasinet Lederne forår 2019

Det har jeg lært om ledelse - Karen Sørensen

Hvordan transformerer du en 127 års gammel virksomhed? Det ved CEO i Philips Capital, Karen Sørensen, der er udpeget som en af Danmarks mest indflydelsesrige kvinder.

Tekst: Malene Mølgaard      Foto: Rune Lundø

Det har jeg lært om ledelse - Karen Sørensen
”Når man får lederansvar på et vist niveau, så er der perioder med medvind og modvind, og man skal kunne stå fast i begge situationer” - Karen Sørensen

SOM TOPLEDER I PHILIPS ER DET VIGTIGT både at have indsigt i højteknologi og i, hvad det kræver ledelsesmæssigt konstant at få organisationen rykket fremad – netop fordi teknologien udvikler sig så hurtigt hele tiden. Vi er en 127 år gammel hightech- virksomhed, som har formået at overleve ved at udvikle os hurtigt og være på forkant med, hvad det næste år kræver af os. En gang om året er jeg i USA sammen med de andre topledere i virksomheden, hvor vi bruger en uge eller mere på udvikling af vores kundskaber inden for det område, virksomheden satser på. Sidste år var vi i Californien og besøge store digitale virksomheder som Microsoft, LinkedIn, Amazon og nye startups inden for digitalisering og sundhedspleje.

MIN LEDELSESMÆSSIGE UDFORDRING er at sørge for, at vi hele tiden er på vej, og at organisationen også er klar over, hvor vi er på vej hen. Vi arbejder ekstremt meget med konstant kompetenceudvikling, så alle i hele organisationen er agile, parate og transformative. Som leder skal man hele tiden stille sig selv spørgsmålet: Er alle i organisationen fuldt ombord, så vi ikke taber nogen undervejs? Hvis hele organisationen hele tiden er oppe i tempo og forandringsparat, så kan man nøjes med at hyre et mindre antal ind med teknologisk dybe spidskompetencer.

LÆS OGSÅ: Portræt af André Rogaczewski
JEG TROR PÅ ETISK LEDELSE og at gøre ting ordentligt. Så folk kan stole på, hvad man siger, og de kan mærke, at man som leder viser ansvarsfølelse og kommer med løsninger, som er bæredygtige for virksomheden og for samfundet. Det er et ledelsesprincip, som aldrig går af mode. Derfor tror jeg, at man som leder hellere skal spørge sig selv: Hvad er det, jeg selv står for? I stedet for at fokusere på, hvad det er for en ledelsesmæssig bog, der er på mode. Når man får lederansvar på et vist niveau, så er der perioder med medvind og modvind, og man skal kunne stå fast i begge situationer. Der er nok ikke mange lederbøger, der kan give det fundament – det er dine egne etiske værdier, der kan få dig til at stå fast.

JEG FIK UDVIKLET MIN SENSITIVITET FOR DIVERSITET, da jeg som ung leder skulle lede andre med mere erfaring og alder. Som kvinde er jeg by default også en del af mindretallet. Jeg bliver stadig konfronteret med skepsis, men også nysgerrige spørgsmål om mand og børn, som mine mandlige kolleger aldrig får. Vores store kunder i Kina, Tyrkiet og Indien er ikke altid vant til kvinder på topposter. Jeg har siddet i Kina med bankdirektører, der spørger til, hvilken holdning min mand har til, at jeg arbejder. Men det kan jeg ikke blive fornærmet over. Min strategi er at tage det positivt, hvis det kan bringe til større forståelse og forandring i verden.

LÆS OGSÅ: Det har jeg lært om ledelse - Henrik Zillmer
JEG SYNES, DET ER ÆRGERLIGT, at vi ikke er kommet længere, når man ser på, hvor mange kvinder der er i ledelse i dag. På ingeniørstudiet var vi kun 4% kvinder, så jeg mærkede ubalancen tidligt. De traditionelle ord, man forbinder med kvindelighed, er noget med blødhed og omsorg og empati. Det er alle kvaliteter, som er gode at have som topleder, men man skal også have beslutningskraft og kunne stå i svære situationer og tage upopulære og hårde beslutninger.

DET ER SINDSSYGT SPÆNDENDE at arbejde med at udvikle talenter, og hvordan man kan satse på folk ved at have troen på, at de kan mere, end de selv tror. Jeg var heldig som ung leder at have sindssygt dygtige ledere med en dyb forståelse for andres potentiale. Det arbejder jeg meget bevidst med i mit team – det er vigtigt at få ledelsesansvar tidligt. Jeg tror, at mange af dem, som ender med et stort ledelsesmæssigt ansvar, også er startet som relativt unge. Måske fordi de havde talent, men også fordi de har haft mere tid til at øve og udvikle det – man får simpelthen flere ”miles in your legs”.

CV