Mit Lederne

Magasinet

"Det er i nuet, det er sjovt at være. Det er her, du rykker"

Han blev leder som 20-årig og er topleder i Telmore som 34-årig. Det lyder planlagt, men for Jens Grønlund handler det mere om fokus.

Q: Har det nogen særlige fordele at være en ung leder?
A:
Du har måske ikke så mange kilometer i benene endnu, til gengæld bringer du energi med dig. Du har ikke set problemstillingerne 117 gange før og angriber derfor noget, som andre måske tænker ikke kan lade sig gøre. Det siger jeg også altid til nye medarbejdere: Brug det første halve år på at mosle på og udfordre kulturen i organisationen. De unges gåpåmod og ildsjæl og måde at være “uerfaren” på er guld værd.

Q: Du fik dit første lederjob som 20-årig, da du gik fra at være bladsælger til at lede samme afdeling. Hvordan var det?
A: Jeg fik ansvaret for et salgsteam, som var meget forskelligt sammensat, fra den 18-årige, uerfarne sælger til den garvede mand i midten af 50’erne. Alligevel oplevede jeg ikke at blive trynet. Jeg tror, det handler om, at jeg ikke gik ind med en idé om, at jeg var den klogeste, men gik efter et åbent samarbejde. Jeg var meget opmærksom på ikke at pådutte mig selv lederrollen. Det skulle komme naturligt.
Q: Hvad mener du med, at lederrollen skal komme naturligt?
A: At jeg bruger min formelle og tildelte magt så lidt som muligt. Det er klart, at når tingene spidser til, er det lederens rolle at skære igennem, men på den lange bane fungerer det sjældent godt bare at tage taktstokken og sige: “Nu gør I det og det og det.” Hvis du i stedet evner at finde løsningerne sammen med medarbejderne, kan du virkelig rykke noget i din organisation.
Q: Har du også været en naturlig leder i dit personlige liv?
A: Jeg skal ikke prale af en glorværdig karriere – det rakte cirka til serie 2 – men jeg har spillet en del fodbold og ofte været anfører på holdet. På den måde har det i mange relationer været naturligt for mig at tage anførerrollen. Det skal man have lyst til som leder. At skubbe sig frem og stille sig op på ølkassen. Også når det gør lidt ondt.

LÆS OGSÅ: "Portræt af landstræner Åge Hareide"

Q: Du har før sagt, at den legendariske Manchester United-træner Alex Ferguson er et forbillede for dig. Hvorfor?
A: Ferguson er på mange måder en karikeret leder med et lidt sort-hvidt syn på tingene. Men han har altid været respekteret af spillerne, og intet er vigtigere for en leder. Og så har Ferguson været helt klar over, hvad hans egne styrker og svagheder er – og så fokuseret på det, han allerede var stærk til. Det er noget, jeg har taget med mig. Man vinder simpelthen ikke Champions League ved at udvikle sine svage sider. Men hvis du udvikler dine stærke sider, kan du blive blandt de allerbedste.
Q: Hvad er dine egne stærke og svage sider?
A: Jeg er nok ikke den helt store entertainer, der stiller sig op og malerisk bruger alle mulige metaforer til at skabe den store fortælling om virksomheden. Til gengæld er jeg god til at skære igennem lagene af en problemstilling og sikre, at vi kommer ind til kernen af udfordringerne. Og jeg bilder mig selv ind, at jeg har et stærkt drive, som jeg bruger til at skabe resultater sammen med mit team, og det skinner igennem i alt, hvad jeg gør.

Q: Hvad har du lært af de erfarne ledere, du selv har haft i dit arbejdsliv?
A: Jeg har været meget privilegeret at have dygtige ledere, der har brugt tid og kræfter på at lære fra sig. Da jeg selv blev leder, havde jeg jo ingen teori eller erfaring overhovedet, men min daværende salgschef, Claus Johannesen, gav mig kontinuerlig rådgivning og feedback på alt det, jeg gjorde undervejs. Det sætter jeg stor pris på i dag. Jeg var nok lidt forsigtig dengang, og det var ham, der lærte mig, at det er sundt at bringe sig selv ud på dybt vand. I Telmore lærte daværende direktør Rasmus Busk mig at tænke mere radikalt. Tænke idéerne hårdere igennem, udfordre de gængse tanker, vende det hele på hovedet. Lad os ikke nøjes med at gøre tingene lidt bedre. Lad os gøre dem dobbelt – eller måske tidobbelt – så godt.

HENT OGSÅ: Karriereguiden "Kend dit drømmejob"

Q: Har du selv nogle gode råd, du kan give videre til andre unge ledere?
A: Tillad dig selv at være modig og stikke næsen frem. Så længe man er velforberedt og har gjort sit hjemmearbejde, skal man ikke putte sig i hjørnet. Sig din mening, begrund den i rationelle og saglige argumenter, og læn dig så lidt frem i stolen med rank ryg. For mig personligt har det også været vigtigt ikke at tænke for meget frem i karrieren. Hol- de fokus på det job, jeg er i lige nu. Det er i nuet, det er sjovt at være. Det er her, du rykker.
Q: Så du har ikke selv nogen karriereplaner?
A: Jeg har ikke nogen konkrete planer, for jeg tror ikke på detaljeret karriereplanlægning. Men selvfølgelig har jeg nogle overordnede ambitioner og drømme, jeg styrer efter.
Q: Hvad driver dig så fremad?
A: Det lyder banalt, men det er at skabe resultater sammen med andre. Det er også derfor, jeg har spillet meget fodbold. Holdsporten fascinerer mig og fylder mig med enormt meget energi. Jagten på at skabe de ekstraordinære resultater i fællesskab.

Blå bog

JENS GRØNLUND, 34 ÅR

2015-nu adm. direktør, Telmore
2013-2015 Kommerciel chef, Telmore
2011-2013 Salgschef, Berlingske Media
2009-2010 Telemarketingchef, Berlingske Media
2004-2008 Supervisor, Berlingske Bladsalg og Service
2004-2005 Salgskonsulent, Berlingske Bladsalg og Service

Få Ledernes magasiner på din mobil

Søg efter "Lederne magasiner" i App Store eller Google Play og hent vores app. Så har du altid det nyeste magasin lige ved hånden.