Mit Lederne

Magasinet Lederne efterår 2019

"Før i tiden ville jeg gerne være sådan en helt perfekt ledertype" - Q&A med Elena Apostolova

Q: Hvad er vigtigt, når man leder en global it-afdeling?
A: It-folk har måske en tendens til at forvilde sig ned i detaljer og glemme verden omkring sig, og så er det min opgave at få dem i sync med virkeligheden og forretningen. At være der for dem, når der er behov for det, gør hele forskellen. Det er ikke altid lige nemt – afdelingen har 56 medarbejdere fordelt på mange lande – men jeg gør, hvad jeg kan, og forsøger at lytte til alle. Jeg synes, vi er et rigtig godt team.

Q: Er der ulemper og fordele ved at være en ung leder i en it-afdeling?
A: Da jeg tiltrådte stillingen, var jeg nok en anelse nervøs over at skulle ind og lede it-folk i en stor global virksomhed. Men jeg kan helt ærligt sige, at jeg ikke har oplevet nogen bias i forhold til nationalitet, alder eller køn. Alle her i virksomheden er ekstremt respektfulde. Fordelene er, at jeg som yngre leder bringer en masse energi og passion med mig i arbejdet: Hvis noget er interessant, så skubber jeg på for at få det gennemført, og hvis der er forhindringer, så fortsætter jeg ufortrødent i den retning, jeg og mine medarbejdere mener er den rigtige.

Q: Er der noget, der har overrasket dig?
A: Jeg er uddannet ingeniør og holder meget af at løse problemer og udfordringer. Og hvis der er en ting, vi lærer inden for ingeniørfaget, så er det, at opstår der et problem, så er der også en løsning. Her har jeg måttet sande, at der ikke bare er én løsning – der er ofte flere løsninger. Jeg forholder mig til den slags dilemmaer hver dag, og her havde det måske været lettere, hvis jeg var mere erfaren. Men jeg taler ofte tingene igennem med min øverste chef, min mentor eller andre, der er lidt mere erfarne.

Q: Hvad driver dig som leder?
A: At gøre det rigtige. I alle stillinger, jeg har været i, har der altid været mulighed for at forbedre og rette ting. Særligt i denne tid, hvor det er så vigtigt at kunne gøre alting smartere, mere lean og agilt. Det betyder rigtig meget for mig at kunne løse udfordringer. Og så giver det mig selvfølgelig en masse energi, når vores stakeholders vender tilbage med en positiv e-mail, efter at vi har løst et problem for dem. For it forbindes jo næsten altid med noget negativt – når noget ikke fungerer. Derfor er den positive e-mail noget af det bedste, der findes.

LÆS OGSÅ: Q&A med Sigurd Bæk Jensen
Q: Hvilken leder har inspireret dig?
A: Jeg tror ikke, der er en enkelt leder, der har inspireret mig. Der er mange, og de har alle været meget forskellige. Jeg har haft nogle af de bedste ledere her hos Novo Nordisk, og det har måske været mit held. Ledelse er ikke noget, jeg lærte på universitetet. Det er fortrinsvis noget, jeg har lært af dem – og så fra mavefornemmelse. Nogle af dem har lært mig gennemsigtighed, andre har lært mig at lytte mere eller at tænk mere kritisk. Rollemodellerne har jeg jo heller ikke kun fundet blandt lederne, men også blandt nogle af
de mange specialister, jeg arbejder sammen med her. Før i tiden ville jeg gerne være sådan en helt perfekt ledertype, men jeg er kommet frem til, at jeg er den, jeg er: den nysgerrige, passionerede og detaljeorienterede ledertype.

Q: Har du nogle råd til andre unge ledere?
A: Jeg har tre: At få mennesker til at fungere som et team er helt afgørende for succes. Som min bedstemor sagde: ”Man kan flytte bjerge, hvis man arbejder sammen som en familie”. Man skal vise hinanden respekt og tillid. For vi er alle forskellige. Og hvis man respekterer forskellene og arbejder sammen som et team, giver det en enorm styrke. Det andet råd er, at man ikke skal vente på at få uddelegeret et ansvar – man skal selv tage det. Du kan sagtens læne dig tilbage og vente på at få tildelt alle de sjove opgaver, men det er ikke ledelse. Og til sidst: Husk at nyde rejsen. Vi yngre ledere har indimellem så travlt med at nå målet, at vi glemmer at nyde hverdagen, de enkelte udfordringer og smilene på vejen. Men de er jo alle en del af rejsen


Elena Apostolova, 34 år

Director of Global It Operations for Product Supply

Novo Nordisk, Ansat siden 2008

Uddannet ingeniør