Rasmus Hougaard er direktør og senior trainer i Potential Projects Danmark.

Rasmus Hougaard: MSC-modellen skaber mindre stress og bedre resultater

Redaktionen
Foto Rune Lundø
23. oktober 2020

Ledelsesrådgiver og forfatter til bogen The Mind of the Leader, Rasmus Hougaard, fortæller her, hvorfor du bør være et godt menneske for at være en god leder. Han har udviklet MSC-modellen, der hjælper dig til at sætte mennesket i centrum og opnå bedre resultater i din organisation.

Gå til Action card

En lang række Fortune 500-topchefer er vilde med Rasmus Hougaard – og ikke mindst hans ledelsesprincipper. Dalai Lama har tidligere inviteret ham på besøg, og Thinkers50 havde ham i 2018 under radaren på den prestigiøse Radar List.

Der er rift om den danske ledelsesrådgiver, og hans bog, The Mind of the Leader, der er udgivet af Harvard Business Review Press, er én af forlagets mest forudbestilte ledelsesbøger.

Topchefer som Arianna Huffington og Christian Stadil har lovprist bogen, Microsoft, Accenture, Cisco og en lang række andre virksomheder har ofte bud efter Hougaards ledelseskurser, og også Tibets åndelige leder, Dalai Lama, omtaler The Mind of the Leader med ros.

Bogen er skrevet på baggrund af et tre-årigt forskningsprojekt med 35.000 ledere, heriblandt 250 topchefer fra verdens største selskaber.

Rasmus Hougaard, der også er stifter og direktør i Potential Project International, hvis 250 internationalt ansatte arbejder med ledelsesudvikling og mindfulness i virksomheder i det meste af verden, ville finde ud af, hvad fremtidens leder skal udvikle hos sig selv.

Ifølge den danske ledelsesekspert har fremtidens ledere brug for at fokusere på mennesker frem for systemer. Mennesket skal simpelthen i centrum.

»Du skal være et godt menneske for at være en god leder. Din vigtigste opgave er at hjælpe dine medarbejdere med at finde mening i arbejdet, skabe menneskelige relationer og true happiness, altså en ægte følelse af lykke«, siger Rasmus Hougaard.

Sådan kommer du i gang med mindfulness


  1. Sæt en timer på 10 minutter.
  2. Sæt dig komfortabelt på en stol med ret ryg.
  3. Slap af i hals, skuldre og arme. Luk øjnene og ånd ind gennem næsen. Tillad hele kroppen at slappe af. Lad dit sind slappe af.
  4. Fokusér på din vejrtrækning. Observér, hvordan det føles, når du ånder ind og ud. Forsøg ikke at kontrollere vejtrækningen eller ændre på noget. Du skal bare mærke det, som er.
  5. For at hjælpe dig med at fokusere på vejret, tæller du ved udgangen af hver udånding langsomt op til 10 og derefter ned til 1. 
  6. Du vil blive distraheret undervejs – af lyde, følelser og tanker. 
    Se det som en venlig påmindelse om, at du skal fokusere på dit åndedræt igen.
  7. Når tiden er gået, vender du tilbage til din almindelige hverdag. 
    Sæt dig for at gentage øvelsen en gang om dagen.
Fold ud

MSC-modellen: Vær mindful, uselvisk og medfølende

Rasmus Hougaards ledelsesprincipper består af tre grundsten: Mindfulness, selflessness og compassion. De tre grundsten udgør tilsammen “MSC-modellen”, og ved at praktisere dem kan du blive en endnu bedre leder i fremtiden, siger Rasmus Hougaard.

»Mindfulness giver dig mulighed for at være til stede og være opmærksom på, hvad der virkelig motiverer de mennesker, du leder. Uselviskhed hjælper dig til at træde til side og give den plads og støtte, disse mennesker skal bruge for at trives. Og medfølelse skaber relationer på et reelt menneskeligt plan og viser, at du har andres bedste for øje [...]

Det skaber en stærk følelse af mening, ægte lykke, forbundethed og medinddragelse«, skriver Rasmus Hougaard i bogen The Mind of the Leader.

Mindfulness: Få et stabilt sind

Hver morgen sætter han sig som det første på en stol i det værelse, han nu vågner i – hvad end det er i et af sine to hjem i henholdsvis Nordsjælland og New York eller på et af de hotelværelser, han jævnligt overnatter på, når han rejser verden rundt for at undervise i Potential Projects ledelsesmodel. De næste 40 minutter går med mindfulness-meditation og refleksion over sine egne værdier som leder. I en verden, der bliver stadig mere digital og mobil – og mere ustabil – er det vigtigere end nogensinde, at ledere har et stabilt sind, mener Rasmus Hougaard.

Han anbefaler derfor, at ledere bruger mindst 10 minutter hver dag på mindfulness-øvelser. Resultatet vil være en øget opmærksomhed, der fører til bedre beslutninger, mener han.

»Mindfulnesstræning er for hjernen, hvad fitness er for kroppen. Det ændrer helt fysisk vores hjerne på en måde, der gør, at vi kan opfatte verden uden at være styret af pludselige følelser og automatreaktioner«, siger Rasmus Hougaard.

Det handler grundlæggende om, at du som leder skal behandle dine medarbejdere, som var det din familie. Hvordan ville du lede din virksomhed, hvis det var dine børn eller søskende, der arbejdede der?

Rasmus Hougaard

Uselviskhed: Få kontrol med dit ego

Ifølge Rasmus Hougaard er uselviskhed en helt afgørende egenskab for dig, der er leder. »Som leder er din opgave at få andre til at skinne og få hele organisationen til at trives. Det handler ganske enkelt ikke om dig. Og hvis dine folk ved, at du ikke arbejder ud fra dine egne snævre interesser, men helt oprigtigt vil dem det godt, så får de tillid til dig«, siger Rasmus Hougaard.

Han anbefaler desuden, at du slutter arbejdsdagen med at tænke over, hvilke tre personer der var med til at gøre dig succesfuld den dag. Ydmyghed er nemlig en væsentlig ingrediens i at være en god leder, og det hænger sammen med den tredje værdi, der kendetegner den gode leder: medfølelse.


Medfølelse: Gør det bedste for helheden ved at gøre det bedste for den enkelte

Når du som leder viser medfølelse over for dine medarbejdere, vil de automatisk stole mere på dig. Det skaber bedre samarbejde, mere tillid og stærkere engagement, fordi de føler sig værdsatte, forklarer Rasmus Hougaard.

»Det handler grundlæggende om, at du som leder skal behandle dine medarbejdere, som var det din familie. Hvordan ville du lede din virksomhed, hvis det var dine børn eller søskende, der arbejdede der? Jeg kan garantere for, at mange umenneskelige arbejdsgange ville forsvinde med den indstilling«, fortæller han.

Som leder kan du være nødt til at tage beslutninger, der er dårlige for den enkelte medarbejder, men gode for den samlede organisation. Men det er ikke en modsætning, forklarer Rasmus Hougaard. 

»Som leder er ens primære interesse at sikre helheden, organisationens bedste. Men vi skal stadig tage hensyn til den enkelte«.

»Det betyder for eksempel, at hvis vi skal afskedige nogen, så sker det med så meget hjerte og omsorg som overhovedet muligt. At man ikke bare får HR til at give beskeden, men at man mander sig op og forklarer det ærligt og respektfuldt ansigt til ansigt«, siger Rasmus Hougaard.

Rasmus Hougaard er direktør og senior trainer i Potential Projects Danmark.

Led dit sind, så du kan lede andre mennesker

Rasmus Hougaard skal mindfulness, uselviskhed og medfølelse udøves på tre planer: hos dig som leder, i den personlige kontakt med dine medarbejdere og i organisationen som helhed.

Men fundamentet for ledelse må altid være, at den enkelte leder er opmærksom på sig selv.

»Vores sind former vores tanker, og vores tanker former vores liv og livet for dem, vi leder. Hvis vi ikke kan lede vores sind, så kan vi til en vis grad heller ikke lede vores liv – og da slet ikke andre mennesker«, siger han.

Ved at være bevidst om dit eget sind og tanker kan du som leder også undgå at træffe beslutninger på autopilot. Og du bliver mere bevidst om de signaler, du sender til dine medarbejdere.

»Der er god, solid forskning, som viser, at hvis du er et godt menneske og leder med dine gode egenskaber, så får du gode resultater. Vi vil alle sammen være lykkelige og lave noget, der er meningsfuldt – uanset om vi arbejder i en lagerhal eller på et kontor«, afslutter Rasmus Hougaard.

Action Card

MSC-modellen

  • Mindfulness: Brug mindst 10 minutter hver dag på mindfulness-øvelser. Det ændrer helt fysisk din hjerne, og resultatet vil være en øget opmærksomhed, der fører til bedre beslutninger.

  • Selflessness: Slut arbejdsdagen med at tænke over, hvilke tre personer der var med til at gøre dig succesfuld den dag. Det er med til at styrke tilliden mellem dig og dine medarbejdere.

  • Compassion: Hvordan ville du lede din virksomhed, hvis det var dine børn eller søskende, der arbejdede der? Som leder skal du sikre helheden og organisationens bedste, men samtidig tage hensyn til den enkelte.

Om Potential Project

Potential Project er en global virksomhed med fokus på ledertræning, organisationsudvikling og forskning præsenteret i cirka 30 lande med 450+ kunder.

Potential Projects arbejde går ud på at hjælpe virksomheder med at øge performance, innovation og resiliens gennem mindfulness og andre praksisser funderet i neurovidenskab og forskning.

Læs mere på Potentialproject.com

Relaterede artikler

Nils Nyvang Bacher lægger mødeforplejning

Her sørger fire ’bedsteforældre’ for oprydning, hjemmebag og gode råd om kaffepletter og kærestesorg

At skabe tryghed er det suverænt vigtigste for serieværksætteren og topchefen Martin Thorborg. Derfor har han ansat fire seniorer til at hjælpe den unge medarbejderstab i Dinero med at trives bedre på jobbet.
7 min.
Berit Riise Larsen sidder foran en computerskærm

Sådan fik Berit hjælp til at gøre sit arbejdsliv som leder meget lettere

Som ny leder måtte Berit Riise Larsen kæmpe med nogle klassiske problemstillinger. Et forløb med en sparringspartner fik hende til at indse, hvad der skulle til for at få en bedre hverdag, hvor der er plads til fritid, og den dårlige samvittighed er pakket væk.
6 min.
En medarbejder benytter trivselsmålingsskærmen med smileyer

Her giver medarbejderne karakterer til arbejdsdagen

Hvad stiller du som leder op i en branche, hvor det traditionelt er svært at rekruttere og fastholde medarbejdere? Ledelsen hos Espresso House vendte udviklingen med utraditionelle midler.
7 min.
Stress

Alt for mange medarbejdere tør ikke tale med chefen om stress: Det er ikke nok, at ‘din dør er åben’

Ofte tør stressramte medarbejdere ikke inddrage deres leder i problemerne, før det er for sent, siger en af landets førende stressforskere. Øget tillid kræver ekstra opmærksomhed på trivslen hos den enkelte og en klar plan for lederens rolle, når stressen rammer.
6 min.
Jan Pytlick går i et værksted

Nu coacher håndboldlegenden tømrere, snedkere og lærlinge

Jan Pytlick, der høstede masser af medaljer som træner for kvindelandsholdet, har skiftet håndboldhallerne ud med skurvogne og byggepladser. Opgaven er at få sygefraværet ned og trivslen op.
9 min.
Lone Damsgård kigger ud mod horisonten

Lone har kæmpet med ensomhed i lederjobbet. Og hun er langt fra den eneste

Ny undersøgelse viser, at mange ledere føler sig socialt og fagligt ensomme. Ledere vil gerne fremstå stærke og handlekraftige og tøver derfor med at åbne op for egne problemer og følelser, lyder det fra ekspert.
9 min.