Mit Lederne

Magasinet Lederne efterår 2018

"Dygtige ledere tør suge af andres erfaringer" - Q&A med Christina Krzyrosiak Hansen

Som 24-årig blev hun valgt som Danmarks yngste borgmester nogensinde. Men alder betyder langt mindre end klar kommunikation og evnen til at kunne udpege en tydelig retning. I hvert fald hvis du spørger Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk.

Tekst: Malene Mølgaard    Foto: Jacob Helbig

Christina Krzyrosiak Hansen, magasinet lederne 2018
Q: Har det særlige fordele at være en ung leder?
A:
Jeg er jo et produkt af den tid, vi lever i, hvor folk forventer at blive orienteret, hørt og få klar og ærlig kommunikation om det, der foregår. Jeg bruger sociale medier og skriver om alt det, der går godt, men også om udfordringer, svære sager og upopulære beslutninger. Den gennemsigtighed må man virkelig ikke undervurdere. I en stor organisation som Holbæk Kommune med mange tusinde medarbejdere er det vigtigt at kommunikere aktivt ud, hvad vi beslutter, så alle tydeligt kan se, hvilken retning vi skal i, men også hvordan og hvorfor vi gør det.

Q: Dit første lederjob er som borgmester – hvordan er det?
A
: Der har været kritik af min alder, og det er da et relevant spørgsmål, om jeg er klar. Jeg har bare ikke selv været i tvivl. Jeg trives rigtig godt med ansvar og har svært ved ikke at sidde med ved bordet. Og så blev jeg faktisk opfordret til at stille op flere gange. Så det føltes rigtigt. Men det er klart, at det var overvældende, og jeg skulle vænne mig til den vægt,mine ord har. Hvis jeg får sagt noget spontant, så bliver det taget enormt alvorligt.

Q: Hvordan håndterer du at lede mennesker, der er meget ældre end dig?
A: Jeg er da godt klar over, at nogen tænker: “Hun er på samme alder som min datter”. Ofte sætter jeg lige ord på det og siger for eksempel: “Erik, du har mere erfaring end jeg. Kan du ikke fortælle, hvordan tingene var før”. Jeg tror på, at dygtige ledere tør suge af andres erfaringer, og jeg er ret bevidst om, at jeg har rigtig meget at lære, selv om jeg har den øverste post i kommunen. Men vi har så mange udfordringer i Holbæk Kommune, at hvis jeg kan sætte en retning for, hvor vi skal hen, så lytter folk lige så intenst til mig, som hvis jeg havde været 60 år.

Christina Krzyrosiak Hansen, Magasinet Ledelse i dag

Q: Hvordan har du opnået respekt?
A: Jeg overtog en kommunalbestyrelse, der havde været uvenner i mange år og med mudderkastning for alle pengene. Da jeg blev borgmester, sagde jeg til dem, at hver gang vi bruger energi på at skændes, gør vi ikke noget bedre for borgerne. Og det kan jeg ikke bruge min tid på (selv om jeg da har lukket min dør og råbt og hoppet af raseri). Det betød, at folk satte sig sammen rundt om bordet, og nu har vi udarbejdet et fælles arbejdsprogram for de næste år.

Q: Har du et lederforbillede?
A: Første gang jeg oplevede, hvordan et menneske gennem sin autoritet kan inspirere andre, var min gamle folkeskolelærer Ole Hallenberg. Han formåede at gøre tysk sindssygt spændende og motiverede os ved at sætte retning på og plante den følelse i os, at vi kunne blive det, vi ville her i verden. Han skabte gejst. Det skal en rigtig god leder kunne. I min lederrolle, primært over for det politiske niveau, forsøger jeg at finde ud af, hvad den enkelte kommunalbestyrelsespolitiker brænder for, og så lade dem arbejde med det. Som borgmester kan man nogle gange have lyst til at detailregulere alt, hvad der foregår, men jeg tror, man opnår bedre resultater ved at give folk frihed og plads til at folde sig ud.

Q: Hvem lærer du af?
A: Det kan være ensomt at være borgmester. Der er mange sager, man ikke kan dele med nogen. Men jeg mødes med andre borgmestre fra Odsherred, Kalundborg og Roskilde for at vende, hvordan vi håndterer situationer og vores arbejdsliv. De lærer mig rigtig meget, lige fra hvordan deres budgetprocesser foregår, til hvordan man prioriterer sit privatliv og fritid uden dårlig samvittighed, for når man brænder for noget, kan man komme til at arbejde uafbrudt, især som ny borgmester.

Q: Hvad driver dig i forhold til lederrollen?
A: Den følelse, man får i kroppen, når man har truffet en beslutning, som har forandret menneskers liv. Lige da jeg trådte til som borgmester, indførte vi en arbejdstidsaftale for skolelærerne og gav dem fast forberedelsestid, som de havde hungret efter siden folkeskolereformen i 2013. Bagefter tog jeg ud og fremlagde den på lærerværelserne og oplevede, hvor meget den aftale betød for lærerne. Den følelse hungrer jeg efter hver dag.

Christina Krzyrosiak Hansen (S), 26 ÅR

2017-nu Borgmester i Holbæk Kommune
2013-2017 Studerede sociologi på Københavns Universitet, mangler stadig specialet
2013 Valgt ind i Holbæk byråd som kun 20-årig og udpeget som gruppeformand for Socialdemokraterne