Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

LEDER PÅ ANDERLEDES VILKÅR

Orla Pedersen er leder for en gruppe mennesker, der alle har autismeprofil som eksempelvis Aspergers Syndrom. Det gør, at han skal operere efter nogle anderledes principper, end han har været vant til førhen

Tekst: Andrea Bak - Foto: Mads Krabbe
Fra Magasinet Lederne, efterår 2015

Der sidder en ung mand ved en scanner. Han tager en af de gule mapper ved siden af scanneren, åbner den, lægger et dokument ind i scanneren, scanner, tjekker skærmen, tager dokumentet ud og lægger det tilbage i mappen. Tager næste dokument ud af mappen, scanner det, tjekker skærmen, er ikke tilfreds og tager et nyt scan, tager dokumentet ud, lægger det tilbage i mappen. Tager et nyt dokument, og så videre, og så videre. Dette er alt, hvad den unge mands arbejdsdag kommer til at bestå af i dag. Lyset i rummet er dæmpet, akkurat nok til at han stadig kan se, hvad han laver. Der er ingen musik, og han taler ikke med sin kollega, som sidder i den anden ende af rummet og laver præcis det samme. 

En arbejdsdag fyldt med de samme arbejdsopgaver ville få rigtig mange af os til at falde halvdøde om af kedsomhed på forhånd. Hvis det var os, ville vi helt sikkert falde for fristelsen til at tjekke Facebook på mobilen, høre en spændende lydbog eller tale i telefon, mens vi arbejdede, hvilket igen ville få os til at sjuske og lave fejl. Men fordi alle konsulenter, der er ansat hos BOAS Specialister, har en såkaldt autisme-spektrum-forstyrrelse, er dette den perfekte arbejdsdag; systematisk, på forhånd planlagt, stille og uden forstyrrende elementer. 

Og det er netop virksomhedens styrke. Konsulenterne udfører forskellige it-opgaver som for eksempel softwarescanning og digitalisering med en fejlmargin, der er markant lavere end deres konkurrenters. Deres autismespektrum-forstyrrelse, som ville være et stort minus på andre arbejdspladser, gør, at de kan blive ved og ved med at levere til topkarakter, hvor andre begynder at lave fejl. De kan nemlig se mønstre og sammenhænge, som andre overser, og dermed er de også de fødte eksperter i at afkode, hvor der er fejl.


Den måde, vi arbejder på her, er så “ren”. De penge, vi tjener, går direkte tilbage til os, så vi kan geninvestere dem i virksomheden

Orla Pedersen, Leder, Boas specialister

SAVNEDE MENING I ARBEJDET 
Virksomheden har sit udspring i en personlig historie. BOAS Specialisters grundlægger, Torkild Sonne, har nemlig en søn, der har Aspergers Syndrom. Sønnen havde masser af evner, men på grund af hans sygdom var der ikke plads til ham nogen steder på arbejdsmarkedet, og dermed opstod ideen om en arbejdsplads, hvor autisme og Aspergers Syndrom ikke var et handicap, men en force. 

I flere år led virksomheden under dårlig økonomi, og da BOAS Specialisters nuværende direktør, Allan Petersen, kom til, skete der en radikal ændring i forretningsformen. For det er ikke nok at drive en virksomhed ud fra et stort hjerte og gode intentioner, den skal også tjene penge, og målet blev, at BOAS Specialister fremover skulle drives som en privat virksomhed. 

Orla Pedersen var på det tidspunkt nået rigtig langt i en flot karriere i den private it-sektor. Han var produktchef i CSC, og det logiske skridt ville være at se på muligheder i udlandet. Men der manglede noget i hans arbejdsliv. Oftere og oftere spekulerede han med egne ord over, om der ikke kunne være mere nytte i at gå på arbejde end at tjene penge til nogle aktionærer på Wall Street. 

“Jeg savnede at lave noget, der gav mere umiddelbar mening,” siger han. “Mit daværende job var det perfekte springbræt til en international karriere, men det var begyndt at klinge hult for mig at gøre karriere på den måde. Jeg har altid været meget ambitiøs, men på en helt grundlæggende, anderledes facon; jeg har altid været motiveret af at se mit arbejde nytte og at være med til at gøre en forskel. Og det var jeg kommet væk fra,” fortæller han. 

DER ER INGEN, DER SCORER KASSEN
Orla Pedersen har altid godt kunnet lide at arbejde med mennesker, og hans vej ind til BOAS Specialister var, at han selv var kunde hos dem og kunne se, hvad de kunne levere i forhold til lignende virksomheder. 

“Jeg tænkte flere gange, at det var helt vildt, så mange fejl de kunne finde hos BOAS,” smiler han. “Jeg blev mere og mere nysgerrig på, hvad det var for et sted, og jeg sagde til Allan Petersen, at hvis de fik brug for sådan en som mig, måtte han endelig ringe,” fortæller Orla Pedersen. 

Det gjorde Allan Petersen nogle dage senere med et tilbud til Orla Pedersen om at blive forretningsudvikler og leder af BOAS Specialisters konsulentafdeling. Det tilbud takkede han ja til, og han har nu været ansat i knap to år. 

“Jeg har ikke fortrudt det én eneste gang,” siger han. “Jeg havde valget mellem en stor, fin karriere med høj løn, store bonusser og lange arbejdsdage, og så det her med en meget lavere løn, men det vil jeg gerne ofre. Og når man lægger alle tallene sammen, er det alligevel SKAT, der mister mest på, at jeg har skiftet job,” siger Orla Pedersen med et skævt smil. “Den måde, vi arbejder på her, er så “ren”. De penge, vi tjener, går direkte tilbage til os, så vi kan geninvestere dem i virksomheden. Der er ikke nogen, der sidder og scorer kassen et sted. Somme tider får vi en bonus, hvis det er gået rigtig godt, men det er ikke særlig tit, og det er heller ikke nogen særlig høj bonus,” siger Orla Pedersen.

Jeg var vant til, at hvis du som leder ikke hørte noget, så var det et tegn på, at der var noget galt. Nu er det lige omvendt.

Orla Pedersen, Leder, Boas specialister

SOCIALE HENSYN
De fleste konsulenter er ansat i fleksjob, og kun få er ansat på fuldtid. Den dag, Lederne besøger BOAS Specialister, er der firmafest, og en fest medregnes i den samlede arbejdstid. 

“Jeg havde aldrig hørt om udtrykket “sociale tømmermænd”, før jeg startede her, men for nogle af vores konsulenter er det mere anstrengende at skulle deltage i en firmafest og være sociale i flere timer end at være på arbejde en hel dag. Så vi tager de sociale hensyn med ind i vores samlede planlægning,” forklarer Orla Pedersen. 

Men uanset om du har autisme, Aspergers eller ej, vokser du af at blive udfordret, og Orla Pedersen lægger stadig stor vægt på som leder at kunne hjælpe sine medarbejdere videre. 

“Det kan godt være, du som konsulent føler dig tryg ved at skulle lave de samme scanningsopgaver eller softwaretests hver dag, men dermed ikke sagt, at jeg som leder ikke kan hjælpe dig stille og roligt med at få afklaret, om der måske er endnu flere opgaver, du kan mestre. Det kan rigtig mange af vores konsulenter, og de har heldigvis allesammen en meget Pippi Langstrømpe-agtig tilgang til deres arbejde: “Det har jeg aldrig prøvet, så det kan jeg garanteret godt.” Det er jo kæmpestort, at mennesker, som førhen har haft svært ved at finde sig til rette i et arbejdsliv, pludselig har den indstilling,” siger Orla Pedersen.

Blå bog - Orla Pedersen:

  • 52 år
  • Erhvervsleder og forretningsudvikler i BOAS Specialister
  • Uddannet datalog fra Aalborg Universitet
  • Tidligere CSC, Dafolo og KMD

Om Ellen Trane Nørby

  • 35 år
  • Minister for børn, undervisning og ligestilling
  • Cand. mag. i kunsthistorie
  • Tidligere været Venstres medieordfører, politisk ordfører, socialordfører og ligestillingsordfører og kulturordfører

Fem facts og Boas specialister

BOAS Specialister
blev etableret i 2009 som socialøkonomisk virksomhed og består nu af tre afdelinger i henholdsvis Aarhus, Silkeborg og Kolding, og der er på nuværende tidspunkt planer om at åbne tre mere i løbet af de kommende år. 

Forretningen
består af tre ben, hvoraf konsulentafdelingen, som Orla Pedersen er leder for, er det ene. Alle konsulenter har en såkaldt autismespektrum-forstyrrelse, som for eksempel autisme eller Aspergers Syndrom.

Her kan private
og offentlige virksomheder købe softwaretests, scannings- og digitaliseringsopgaver og andre it-ydelser på frie markedsvilkår. Konsulentdelen udgør p.t. 30 procent af virksomhedens indtjening. 

Derudover tilbyder
BOAS Specialister et beskæftigelsesrettet forløb til kommuner, og en Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse for unge, som ikke rigtig passer ind i de gængse ungdomsuddannelser, og som har brug for støtte til at finde ud af, hvad de skal med deres kommende studieog arbejdsliv. 

Læs mereBoasspecialister.dk

Kimkristensen
Kunne du bruge siden? Nej Ja

Fortæl os din mening
Vi har brug for dit input, så vi hele tiden kan gøre siden bedre for dig.

Spørgsmål besvares dog ikke.
Kontakt os

Send

Tak for din feedback