Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Den svære samtale kan være god for alle - Dan Boyter, Direktør i Pressalit

28. september 2015

Det er vigtigt at hjælpe medarbejderne, når de kommer ud i problemer, siger Pressalit-direktør Dan Boyter, der aldrig selv vil tøve med at spørge ind til en svært overvægtig medarbejders velbefindende.

Det er vigtigt at hjælpe medarbejderne, når de kommer ud i problemer, siger Pressalit-direktør Dan Boyter, der aldrig selv vil tøve med at spørge ind til en svært overvægtig medarbejders velbefindende.

Når direktør Dan Boyter får øje på en medarbejder, der er stærkt overvægtig, får han lyst til at spørge til, om medarbejderen har det godt. Ikke for at ændre på personens livsstil – “det er hans eget valg” – men for at finde ud af, om medarbejderen har brug for hjælp. Hermed går Dan Boyter længere end de fleste ledere og chefer vil gøre, og meget længere end det, medarbejderne ønsker ifølge Ledernes undersøgelse om, hvorvidt ledere skal blande sig i medarbejdernes sundhed.

“Det er ikke fordi, jeg tilstræber et ønske om, at alle skal være slanke og smukke, men jeg vil aldrig undlade at spørge ind til en person, der har svære problemer med overvægt. Jeg vil altid prøve at finde ud af, om der er noget, virksomheden kan hjælpe personen med. Og hvis der ikke er det, og personen ellers passer sit job, så er det selvfølgelig helt ok,” siger Dan Boyter.

På spørgsmålet om virksomheden overhovedet har ret til at blande sig i medarbejdernes sundhed, svarer Pressalit-direktøren, at der er grænser for, hvor meget folk kan klare. Underforstået, at alle mennesker kan have brug for en hjælpende hånd. Og her kan arbejdspladsen virkelig gøre en forskel, mener Dan Boyter.

“Arbejdspladsen kan for eksempel hjælpe folk med misbrugsproblemer. Her kan vi nemlig sætte stolen for døren, når andre, for eksempel familien, er ved at opgive,” siger han.

“Selvfølgelig er virksomheden ikke en social institution. Den skal fungere på de forretningsmæssige vilkår. Men omvendt består arbejdspladsen jo også af medarbejdere, hvis rolle defineres på deres viden og evne til at løse virksomhedens opgaver, og her kan det være meget vanskeligt og forkert, hvis man har en ledelsesmæssig model, hvor man bare skifter medarbejderne ud. Virksomheden og medarbejderne har en fælles historie og erfaring. Derfor er det vigtigt at hjælpe.” 
 
Vi har forskellige holdninger til sundhed 
Da Pressalit begyndte at interessere sig for medarbejdernes sundhed, så nogle af de ældre ledere til med skepsis. Emnet blev taget op i Samarbejdsudvalget, og her var der en ung leder, der sagde, at det var helt afgørende, at virksomheden tog fat i diskussionen om medarbejdernes sundhed.

“Medarbejderens egen far havde selv haft store problemer med alkohol. Det viser, at det er vigtigt at få isen brudt og få talt om de her ting.”

Pressalit har tilbudt sundhedsundersøgelser til de ansatte, og der har været afholdt foredrag om sundhed. Virksomheden tilbyder også sund mad i kantinen, men det er også vigtigt at erkende, siger Dan Boyter, at sundhed ikke nødvendigvis spiller den samme rolle for alle mennesker.

“Vi kan se det her i virksomheden, hvor der er stor forskel på, hvad de ansatte i administrationsmiljøet foretrækker af sund mad sammenlignet med ansatte fra produktionsmiljøet, og det skal vi selvfølgelig acceptere,” siger Pressalit-direktøren. 
 
Der skal være tillid 
Det er en forudsætning, at der er tillid imellem ledere og medarbejdere. Ellers kan det ikke lade sig gøre at hjælpe de ansatte, hvis de er løbet ind i problemer.

“Ledere og medarbejdere skal have lyst til at tale med og se hinanden i øjnene. Det kræver, at lederen kender medarbejderne og også interesserer sig for dem som mennesker. Tillid er en form for goodwill. Hvis en medarbejder går i en forkert retning i forhold til jobbet, så er det altid nemmere at få tingene på ret køl, hvis der er tillid og goodwill,” siger Dan Boyter.

Det kræver en aktiv virksomhedskultur og en opmærksom topledelse, der er parat til at investere ressourcer i at lære lederne at tackle den slags problemer.

“Ellers ender det med, at det kun er nogle få mennesker med fantastisk empati og indsigt i mennesker, der kan gøre det,” siger han. 
 
"Du har ellers altid været så engageret"
Dan Boyter erkender, at det som leder kan være svært at tage samtalen omkring en medarbejders levevis.

“Hvis man ender i en situation, hvor medarbejderen ikke passer sit job ordenligt, og der har været en negativ udvikling, så er det selvfølgelig lidt nemmere at tage fat på,” siger han.

Men uanset hvad årsagen er til samtalen, så er Dan Boyter ikke i tvivl om vigtigheden af den.

“Du har måske observeret en udvikling, som er trist for medarbejderen, og som heller ikke er god for afdelingen. Her kan det være godt at tage en samtale, hvor du siger til medarbejderen, at ”du virker lidt fraværende, du er ikke, som du plejer, og du har ellers altid været engageret i afdelingen. Det er jeg ked af.” Og så kan det måske være, at medarbejderen lukker op og fortæller, at hun har det skidt. Det kan endda være, at personen ikke har nogen at tale med om sine problemer. Sådanne situationer kan opstå,” siger Dan Boyter og tilføjer, at det jo slet ikke er sikkert, at det er arbejdspladsen, der skal løse problemet.

“Men vi kan være med til at sætte gang i løsningen. For eksempel ved at hjælpe med et tilbud om en psykolog eller en anden relevant hjælp.”

Jeg træner hver dag, fordi jeg synes, det er sjovt, og fordi det giver mig mere overskud til mit arbejde. Jeg opdagede, at det at være i en gruppe der både har nogle erhvervsmæssige referencer og et træningssammenhold, var enormt givende og motiverende.

Tim Frank Andersen - Bestyrelsesformand In2Media

Efter Boston-maratonet blev han inviteret til at træne op til et triatlon for erhvervsledere, har gennemført en Ironman i København og har senest været i Piemonte i Italien sammen med 100 andre erhvervsledere for at gennemføre et triatlon.

Skaber balance i krop og sind
De mange timer med løbesko på fødderne og en høj puls er for Tim Frank Andersen også et spørgsmål om at få mere mentalt overskud i en travl hverdag som bestyrelsesformand.

"Jeg synes, jeg har fået en bedre balance i mig selv og har fået en sundere indstilling til tingene, fordi jeg har fået et langt større overskud, som jeg bruger dagligt på mit job," forklarer Tim Frank Andersen.

"Det er ekstremt krævende at holde mange bolde i luften mange timer hver dag, derfor mener jeg, at man for at være erhvervsleder i dag er nødt til at være i rigtig god form og i god balance. Netop gennem hård træning lærer man, at hvile og sund ernæring er en stor del af at kunne gennemføre et fysisk krævende forløb. Derfor handler det om at være i balance med sin fysik, sit sind og sin ernæring," uddyber han.

Mere overskud til pressede situationer

Man gennemfører ikke et maratonløb ved at spurte eller et triatlon ved at cykle, svømme og løbe med fuld kraft. For at have en chance for at komme over målstregen er man nødt til at kende både sin krops og sine mentale begrænsninger – og ikke mindst være i stand til at disponere over sine kræfter.

"Der er for mig ingen tvivl om, at det at dyrke triatlon kræver nogle ting, som kan overføres til mit arbejde. I et triatlon kan man sagtens cykle de 90 kilometer med fuld gas, men så er man bare ikke i stand til at løbe de efterfølgende 21 kilometer. Kunsten er at vide med sig selv, hvad man har af kræfter tilbage, og hvor meget man kan presse sig selv," forklarer Tim Frank Andersen.

Den megen fysiskkrævende træning har skærpet hans udholdenhed, samtidig med hans stresstærskel er blevet øget betydeligt. Det har gjort ham i stand til at klare pressede situationer på direktionsgangen uden at føle sig stresset, forklarer han:

"Jeg kan helt klart bruge min udholdenhed og evne til at bringe mig selv over den positive zone, indtil jeg kommer i mål, i mit daglige arbejde som bestyrelsesformand. Jeg har bestemt fået mere overskud og mere energi af at træne hårdt, hvilket viser sig ved, at jeg oftest er i et rigtigt godt humør og kan klare meget pressede situationer. Så jeg synes, at jeg samlet set er blevet en bedre leder. Tænker jeg ti år tilbage, var jeg helt klart mere usund og blev hurtigere både stresset og ophidset."

Netværk over en svedetur

Udover et større overskud til sit bestyrelsesarbejde er det for Tim Frank Andersen en mindst lige så stor bonus ved den megen fysiske træning, der ofte foregår sammen med kolleger. De mange ekstremsportsarrangementer, han deltager i, har givet ham et stort netværk blandt lederkolleger fra virksomheder over hele verden.

"Man møder en masse spændende mennesker i en situation, hvor man har svedt sammen. Det er som om, at man får skrabet nogle lag af, når man har løbet sammen i flere timer og bagefter ligger på græsset. På den måde lærer man hinanden rigtig godt at kende, som man kan bruge, når man senere møder hinanden i professionelle sammenhænge. Jeg oplever, at der på den måde bliver kortere vej til at kunne sætte sig ned og have en fornuftig snak med hinanden," fortæller Tim Frank Andersen.

Blå bog - Ellen Trane Nørby:

  • 35 år
  • Minister for børn, undervisning og ligestilling
  • Cand. mag. i kunsthistorie
  • Tidligere været Venstres medieordfører, politisk ordfører, socialordfører og ligestillingsordfører og kulturordfører

Om Ellen Trane Nørby

  • 35 år
  • Minister for børn, undervisning og ligestilling
  • Cand. mag. i kunsthistorie
  • Tidligere været Venstres medieordfører, politisk ordfører, socialordfører og ligestillingsordfører og kulturordfører

Følg Ellen Trane Nørby

Twitter

Facebook

Kunne du bruge siden? Nej Ja

Fortæl os din mening
Vi har brug for dit input, så vi hele tiden kan gøre siden bedre for dig.

Spørgsmål besvares dog ikke.
Kontakt os

Send

Tak for din feedback