Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Mit Lederne

Magasinet

Brug de sociale medier professionelt

Nogle ledere er tilbageholdende med at bruge sociale medier i deres lederrolle. Men hvis du som leder ikke kan kommunikere med virksomheden, hvem kan så?

Tekst: Astrid Haug

Dine medarbejdere er aktive på sociale medier. Dine kunder taler om dine og konkurrenternes produkter og ydelser. Dagen lang udveksler de idéer, viden, kritik og anbefalinger på nettet. Alligevel vælger mange ledere at betragte sociale medier som noget, der er forbeholdt det private. Det er ikke fordi, lederne ikke vil, men fordi, de er i tvivl om hvordan. Det forklarer Martin Launey, social media manager hos Lederne:

“Lederne er på sociale medier, og de er godt klar over, at det er vigtigt. De vil det gerne, men har svært ved at se, hvordan de skal gøre.”

Her er 10 konkrete råd til, hvordan du som leder kommer i gang med sociale medier:

1) Få styr på din Facebook-indstillinger
På Facebook kan man opdele sine venner i lister – så du kan have én slags indhold til din familie og venner, og en anden slags til en bredere kreds af kolleger, konkurrenter, samarbejdspartere og så videre. Vær blot opmærksom på, at alt indhold, du lægger på Facebook. nemt kan sprede sig, så læg ikke noget ud, som du ikke vil kunne stå inde for bagefter.

2) Brug Facebooks interesse-lister
Dette er en lidt overset mulighed på Facebook, men den er et eminent værktøj til at holde sig orienteret. Find de brands, medier og personer, som kan holde dig opdateret inden for dit felt. Tilføj dem til en interesse-liste, og så har du muligheden for at få et samlet overblik over, hvad der snakkes om lige nu i din branche.

3) Brug LinkedIn aktivt
Mange bruger kun LinkedIn, når de en sjælden gang skifter job. Det er en skam. Du kan fortælle om din virksomhed, positionere dig som thought leader eller tiltrække nye medarbejdere ved at bidrage med interessant indhold på LinkedIn. Brug både opdateringer og den indbyggede blogfunktion. Og husk på – bare fordi folk ofte lægger det kedelige indhold på LinkedIn, behøver du ikke bidrage til at gøre det endnu mere kedeligt

Lederne er på sociale medier, og de er godt klar over, at det er vigtigt. De vil det gerne, men har svært ved at se, hvordan de skal gøre.

Astrid Haug

4) Kom i gang med Twitter
Twitter er et fantastisk redskab til at holde sig orienteret om, hvad der foregår i visse brancher, nicher og interessefællesskaber. Søg på hashtags som #dkledelse, #dkpol (dansk politik), #dkbiz (dansk businessnyt), eller brug virksomhedens egne hashtags til en kampagne, produkt eller en konference, som fx #givlivetvidere og #voreskbh. Skal du for alvor have glæde af Twitter, kan du med fordel bruge Tweetdeck på computeren.

5) Lyt med på sociale medier
Sociale medier fungerer som en daglig og gratis fokusgruppe. Begynd med at lytte til, hvad kunderne og potentielle kunder taler om på sociale medier. Hvad siger de om jer, om konkurrenterne og om branchen? Her kan du bruge forskellige værktøjer, som for eksempel Facebooks interesse-lister eller Tweetdeck til Twitter.

6) Hvad skal du tale om?
Martin Launey fra Lederne oplever, at særligt to spørgsmål går igen blandt lederne: “Hvad er det, jeg skal dele? Hvad er det, der skal gøre mig interessant?”

Find et fokus for din tilstedeværelse på sociale medier, der er forankret i virksomhedens overordnede vision eller formål. Spørg dig selv, inden for hvilket emne du gerne vil gøre andre klogere. Hvor kan du bidrage med viden eller en anderledes tilgang? Hvis du synes, dette punkt er svært, kan det være en fordel at anskue sociale medier som sociale netværk – altså et sted hvor man udveksler viden og informationer med andre, og på den måde indgår relationer med andre frem for som et medie.

7) Gør dit indhold relevant
Det er afgørende for, at ens opdateringer bliver set, at du byder ind med relevant indhold i form af billeder, video, grafikker, blogs og artikler. Det kan være noget, du selv eller virksomheden er afsender på, eller du kan bruge andres indhold. Ved at kuratere, det vil sige linke til andres indhold inden for din branche, hjælper du andre med at få ny relevant viden.

Når man først har fundet formlen på, hvordan man laver indhold, der er relevant og engagerer folk, så har man også svaret på, hvordan man skaber værdi for sig selv og sin virksomhed på sociale medier. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit indhold er relevant, så kan du stille dig selv spørgsmålet: Ville mine medarbejdere dele det på sociale medier? Det er en god test af indholdets kvalitet. Hvis medarbejderne ikke vil dele det, kan du ikke forvente at andre vil.

8) Brug humor
Det behøver ikke altid være dødsensalvorligt. Netop fordi du er til stede som person og ikke et logo, forventer folk også, at der er en person bag. Humor kan være en svær ting, men det er nemmere, når man går i dialog med andre, end hvis man blot bruger sociale medier til at ”råbe op”.

9) Sæt dig et mål
Det kan være frekvens – hvor ofte du vil opdatere – eller et mål om at runde de næste 100 eller 1.000 følgere. Det kan også være et mål for engagementet – hvor mange likes, delinger og retweets du modtager. Disse mål er i sig selv naturligvis ikke et resultat, en kan være motiverende for at levere en vedvarende indsats.

10) Find dine digitale forbilleder
Hvem inden for dit felt eller branche gør det godt på sociale medier? Hvilken type opdateringer laver de, hvordan er deres stil – formel, personlig, humoristisk? Det kan være alt fra en leder i det offentlige som direktør i Skat, Jesper Rønnow Simonsen, til lakrids-entreprenøren (?) Johan Bülow, der på Instagram viser billeder af både sin familie og lakridsen.

Følg Lederne på de sociale medier

Lederne: @LederneDK

Formand Svend Askær: @LederSvend
Direktør i Lederne og magasinet Ledernes ansv. chefredaktør Torkild Justesen: @TorkildChief.
Ledernes pressechef Michael Monty: @MichaelBMonty
Ledernes social media manager Martin Launey: @martinlauney.dk

Lederne på Facebook www.facebook.com/LederneDK

Lederne på Twitter
Folk og Twitterkonti, du skal følge, hvis du er interesseret i ledere, ledelse, Lederne, undersøgelser, analyser og nyheder. Tjek også hashtagget #DkLedelse.