Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Mit Lederne

Inspiration

Kim Gladstone Herlev - Det har jeg lært om ledelse

30. oktober 2017

Administrerende direktør på Experimentarium, 57 år

Tekst: Elisabeth Hamerik Schwarz      Foto: PR

Kim Gladstone Herlev

EN LEDER SKAL KUNNE sætte strategien over medarbejderne. Tænke på virksomheden først. Da jeg blev direktør for tre år siden, stak organisationen i forskellige retninger, uden at nogen havde tilstrækkeligt fokus på kerneopgaven, at bygge et science-center i verdensklasse. Så jeg talte med alle 220 medarbejdere om, hvad var vigtigst for dem, gik i grundig tænkeboks og ændrede strategien totalt.

DET SKABTE USIKKERHED, men da jeg sagde farvel til tre fjerdedele af ledelsen, så medarbejderne, at det var alvorligt ment. At jeg tænkte på Experimentariums fremtid, og at det ikke var en spareøvelse. Og så bakkede de op. Samtidig fik vi tre nye værdier: Vi skal være fokuserede, imødekommende og finurlige. Det handler om forretningen, vores hus. Vores tre indtægtsben er i dag entréindtægter, fondsstøtte til nyudvikling og et kommercielt ben med salg af udstillinger, knowhow, møder og konferencer, blandt andet i samarbejde med DI.

EN GRUNDLÆGGENDE EVNE, man skal have som leder, er at vende forhindringer til noget positivt. Lederskab er et konstant forhindringsløb, hvor man skal nå over vandgraven tørskoet. Da der opstod brand i det nye Experimentarium, blev vores vandudstilling ødelagt, men i stedet for at panikke tog vi det bedste fra den gamle udstilling og byggede en vandudstilling version 2.0.

SOM DIREKTØR SKAL MAN KUNNE tage svære beslutninger. Da byggeriet blev forsinket grundet branden, og vi samtidig måtte lukke udstillingen på Papirøen, blev det nødvendigt at afskedige en stor del af driftsorganisationen, og vi kom ned på 75 medarbejdere, der var essentielle for opbygningen. Efterfølgende besluttede jeg, at vi skulle åbne i januar 2017 frem for i juni, fordi vi ikke kunne overleve uden entréindtægter. Som leder skal man af og til tage upopulære beslutninger for at opnå succesen. Så medarbejderne knoklede i døgndrift, og det lykkedes. I år forventer vi en halv million gæster.

DA JEG VAR VICEDIREKTØR, sagde min direktør ofte, at jeg skulle efterfølge ham. Han glemte bare at spørge, om jeg havde lyst. Det havde jeg ikke. Jeg så mig selv som teamplayer og idégenerator og syntes, at det var afskrækkende at tage den sidste beslutning. At det ville blive ensomt og kedeligt. Men da jeg kom på et uddannelsesforløb, NOYCE Leadership Institute i USA, fandt jeg lysten. Det er jeg taknemmelig for i dag.

DET BEDSTE VED AT VÆRE LEDER ER, at jeg er med til at styrke Experimentarium til fremtiden, og at medarbejderne er på opgaven. I dag lever jeg efter ordsproget: "Hvis du går i andres fodspor, kommer du aldrig foran". Det har overrasket mig, at jeg havde modet til at vælge strategi over stab, men livet er en række udfordringer, som man lærer af, hvis man reflekterer over dem.

OM FEM ÅR SKAL VI VÆRE et science-center i absolut verdensklasse og gøre vores kompetencer tilgængelige for resten af verden, mens vi er innovative her i huset med cutting edge-udstillinger. Vi er sat i verden for at skabe en naturfaglig interesse hos børn på en finurlig måde, og vi må aldrig glemme vores historie. Vi har trods alt 26 års erfaring, og selv om alt nu er nyt på Experimentarium, handler innovation jo om at tage noget eksisterende og gøre det bedre.

BLÅ BOG:               

  • Født den 5. april 1960
  • Administrerende direktør på Experimentarium siden juli 2014
  • Uddannet folkeskolelærer og har blandt andet være skoleleder på Djursland
  • Blev ansat på Experimentarium i 2003 – først som chef for formidling, senere som udviklingschef, for derefter at blive vicedirektør i 2010
  • Før sin nuværende stilling har han haft lederstillinger i FDB og Danmarks Naturfredningsforening, begge med fokus på udvikling af skole- og undervisningstilbud
  • Gift med Lisbeth og har to døtre og en søn