Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Mit Lederne

Inspiration

Hvem har ansvaret for at flere mænd tager barsel

Danske mænd tager for lidt barsel, og det betyder, at samfundet, virksomhederne og familierne går glip af store gevinster.

Lederne undersøger i denne udgave, hvem der har ansvaret for, at flere mænd tager barsel. Adam Duvå Hall får viceadministrerende direktør i Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris og ligestillingsminister Karen Ellemanns bud på, hvorfor fædre ikke tager mere barsel, og hvem der egentlig har ansvaret for, at flere fædre tager barselsorlov. Vi møder også lederen Rasmus, der har taget barsel med begge sine børn. 

Ledere er rollemodeller, og alt hvad de gør bliver aflæst af medarbejderne, så når de ikke tager barsel sender de et kedeligt signal om, hvad der er legitimt og ikke legitimt på arbejdspladsen.

Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadministrerende direktør i Lederne

Lederen Rasmus har taget barsel med begge sine børn. Hans barselsorlov har givet ham en god relation til sine børn og et ligeværdigt parforhold. Han mener, at begge forældre bliver kompetente med børnene, når både mor og far tager orlov. Samtidig giver det en fælles respekt - både for den der arbejder, og for den, der er hjemme med børnene. Nøglen for at sikre en positiv tilgang til fædreorlov er, ifølge Rasmus, at etablere en kultur på arbejdspladsen. 

Ifølge Ledernes undersøgelse holder 77% af de mandlige ledere maksimalt 14 dages fædreorlov. 54% af dem siger, at det skyldes, at barnets mor foretrækker orloven selv. Ifølge Karen Ellemann er det en åbenlys win-win situation at dele orloven mellem sig - både for mor, far og virksomhederne. Og det gør en forskel, om far er på banen eller ej. I Sverige har undersøgelser vist, at jo mere involveret man er som far, jo mere succes får barnet i skolen.

Danmark er det land i Norden, hvor fædre mindst fædreorlov. Derfor er der behov for, at fædre skal have en solid viden om, hvilke muligheder der er. I efteråret lancerede Ligestillingsministeriet kampagnen "Aktion Fars Orlov" i samarbejde med en række organisationer, herunder Lederne. Aktionen skal først og fremmest rykke ved idéen om, at barsel kun rimer på mor.