Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Mit Lederne

Inspiration

Jeg kan godt tillade mig at spørge en medarbejder om, hvordan han sover

Hanne Blume interesserer sig for, om medarbejderne i DONG Energy sover ordentligt, spiser sundt og bevæger sig i hverdagen. Det er en naturlig del af hendes ledelsesansvar, mener HR-direktøren.  

Tekst: Eline Holm   Foto: PR/DONG Energy 

Hanne Blume

 “Hvordan sover du egentlig for tiden?” Det spørgsmål vil mange ledere nok finde en smule grænseoverskridende at stille en medarbejder. Men HR-direktør i DONG Energy Hanne Blume mener ikke, at man tager ledelsesretten for langt, når chefen følger med helt ind i soveværelset.

 

“Selvfølgelig er det en balance, hvad man som leder kan tillade sig at spørge ind til. Men vi er en arbejdsplads, hvor tingene skal fungere. Så har man en medarbejder, der sover tre timer om natten og møder dødtræt op på job, påvirker det hans evne til at udføre arbejdsopgaverne. Er det tilfældet, synes jeg, det er i orden at spørge, om vedkommende får sovet nok,” siger Hanne Blume. 

 

DONG Energy er en af de virksomheder, der har taget skridtet videre i forhold til at tage et ledelsesmæssigt ansvar for at fremme sunde vaner blandt medarbejderne. I 2015 blev sundhedsstrategien udvidet fra mere løsrevne initiativer på kost- og motionsområdet til også at fokusere på søvn og mental balance – områder, som er vigtige i forbindelse med at forebygge stress.

 

“Vi kunne se, at mange følte sig pressede af, at arbejdslivet har ændret sig, så arbejde og privatliv i højere grad flyder sammen. Ligesom det er vores ansvar at sikre en bæredygtig forretning, mener vi også, at det er vores ansvar at sikre et bæredygtigt arbejdsliv for vores medarbejdere,” forklarer Hanne Blume.

 

Inspiration uden tvang

Medarbejderne i DONG Energy har blandt andet mulighed for at deltage i søvnseminarer, ligesom de på deres telefon eller tablet kan downloade en særlig udviklet app, der registrerer, hvordan de sover. Initiativet har fået en del opmærksomhed i medierne – da det er jo relevant at stille spørgsmålet, hvorvidt lederen overhovedet har noget at gøre på medarbejderens sengekant. Hanne Blume har dog aldrig oplevet, at en medarbejder har følt sig krænket af virksomhedens interesse for god søvn og sunde vaner. For indsatsen sker som regel forebyggende og på et mere overordnet plan – og er desuden frivillig.

 

“Jeg går ikke rundt og løfter dyner og tjekker, hvor meget en medarbejder sover, eller hvad vedkommende vejer. Vi giver råd og vejledning, men det er op til den enkelte, om man vil benytte sig af det. Fordi det er sådan, tager medarbejderne det ikke som et udtryk for tvang, men at vi kerer os om dem,” siger Hanne Blume.  

 

Det er HR-chefens erfaring, at den ledelsesmæssige opfordring til at prioritere både den fysiske og mentale sundhed giver udslag i højere arbejdsglæde. I den seneste engagement-survey svarede kun 8 procent af DONG Energys medarbejdere, at de følte en grad af stress – noget lavere end det nationale benchmark på 15 procent. Desuden bruger færre medarbejdere deres private sundhedsforsikring til behandling af lidelser, der er relateret til stress eller psykiske problemer: Fra første kvartal 2015, hvor den nye sundhedsstrategi blev implementeret, til første kvartal 2016, er trækket på den del af sundhedsforsikringen faldet med 20 procent.

 

“Vi ved, at vores sundhedsstrategi er blevet en decideret driver for arbejdsglæde. Jeg kan også se, at de artikler om søvn, som jeg lægger ud på intranettet, er blandt de mest læste. Det tager vi som et udtryk for, at der er stor interesse for området blandt medarbejderne,” siger Hanne Blume. 

 

Vi skal være inkluderende

Skal man som leder have succes med at puffe medarbejderen i retning af en sundere livsstil, er det vigtigt, at indsatserne ikke kun retter sig mod dem, der i forvejen tilbringer weekenderne i løbetights, spiser plantebaseret og går i seng klokken 22, mener Hanne Blume. Derfor har DONG Energy udvidet tilbuddene på motionsområdet fra de mere hardcore løbe- og fitnesshold til også at tælle blødere motionsformer som dans og pilates. For når man som ledelse taler om sundhed, har man også et ansvar for at udstikke en bred ramme for, hvad det vil sige at have en sund livsstil. Og nu er medarbejderne selv begyndt at igangsætte sundhedsfremmende initiativer, som stikker i alle mulige retninger. Nogle har afholdt et seminar om mindfullness. Andre arrangerer et cykelløb, hvor man også kan være en del af fællesskabet ved at uddele vand eller køre servicevogn. Og den inkluderende tilgang er, ifølge Hanne Blume, vigtig at have for øje som leder.

 

“Vi dømmer ikke vores medarbejdere på, om de spiser Nutella eller æbler, og jeg blander mig ikke i, om de laver en ironman eller ligger på sofaen. Vi mener bare, at vi har et ansvar for at sikre, at det er nemt at træffe sunde valg i hverdagen,” mener Hanne Blume.

Til gengæld er det ikke ledelsens– men medarbejdernes – ansvar, at de er indstillede på, at fokus på fysisk og psykisk sundhed er en del af dagligdagen i DONG Energy.

 

“Ligegyldigt hvilken virksomhed man skal ansættes i, har man som medarbejder selv et ansvar for at kigge på, om man kan lide kulturen,” siger Hanne Blume.

 

Motion

MOTION: Dong Energy tilbyder deres medarbejdere at deltage i mere end 20 forskellige sportsgrene og motionsformer.

Sund mad

MAD: Medarbejderne kan finde inspiration til sund mad i appen MyEnergy. Kantinen tilbyder sund morgenmad og frokost, og der serveres frugt og knækbrød om eftermiddagen.

Mental sundhed

MENTALT: Medarbejderne kan deltage i meditation og yoga og gennem appen MyEnergy få mindfulnessøvelser og tips til at styrke den mentale balance.

Søvn

SØVN: Med appen MyEnergy kan medarbejderne få inspiration og værktøjer til at forbedre deres søvn.