Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Mit Lederne

Inspiration

Kære Leder. Ville du ansætte et menneske med autisme?

Læs historien om TDC og deres mangeårige erfaringer med medarbejdere med autisme. Det har nemlig vist sig at være en rigtig god idé – og forretning.

Billede af hjerne 

Prøv at stille dig selv spørgsmålet: Hvad ville du som leder tænke, hvis du havde en ansøger til et job, som skrev at han eller hun havde diagnosen autisme? Ville du være betænkelig? Åben? Nysgerrig?

”Hvis det var mig, der skulle have taget den beslutning for 10 år siden, hvor vi begyndte samarbejdet med konsulenter med autisme, ville jeg tænke, at det gjorde mig en smule utryg og henholden, og at jeg ikke vidste, om det var noget, jeg turde kaste mig ud i,” fortæller afdelingsleder i TDC, Tue Rosbirk.

”Men det handler alene om, at min viden omkring autisme – ligesom mange andres - var meget begrænset, før jeg oplevede at arbejde sammen med dem. Jeg ville tænke: Skal der bruges meget tid på særbehandling og nursing? Vil de have kompetencerne? Kan man regne med, de kommer hver dag? CSR er vigtigt, men det skal også være forretning for mig at have nogen ansat. Fra min stol er det vigtigste jo, at vi har en hverdag, der fungerer, og nogle opgaver der bliver løst,” forklarer Tue Rosbirk. 

”Men i dag vil jeg helt klart anbefale andre ledere at ansætte konsulenter med autisme.”

Hvad kræver det af dig som leder?
Hør afdelingsleder i TDC Tue Rosbirk fortælle, hvordan han griber rollen som leder for mennesker med autisme an her:

Sådan kom samarbejdet i stand
Tilbage i 2005 blev TDC kontaktet af en tidligere medarbejder, der selv havde fået en søn med autisme og nu havde etableret en konsulentvirksomhed ved navn Specialisterne. En virksomhed, der lige siden har skabt jobmuligheder mellem virksomheder og mennesker med autisme.

”Vores opgave hos Specialisterne er blandt andet at løse opgaver for erhvervslivet, som ellers kan være lidt svære at finde folk til – og hvor man kan bruge de evner, som mange mennesker med autisme har. Det kan være motiverende for nogle mennesker med autisme at lave arbejde med mange gentagelser, men der findes også mennesker med autisme, der gerne vil have afveksling i deres arbejde. De er ligeså forskellige som andre, og det er vores job at skabe det rigtige match mellem vores konsulenter med autisme og job,” forklarer Martin Clifforth, der er pædagogisk vejleder i Specialisterne.

Det er Martin Clifforths oplevelse, at det skaber overvejende positive oplevelser for virksomheder at få et menneske med autisme som medarbejder.

”Mange gange bliver man overrasket over en spidskompetence, som man slet ikke havde forventet. Og der er mange aha-oplevelser at hente, for mennesker med autisme besidder ofte en ærlighed, som de formidler direkte. Det er næsten umuligt for dem at holde det inde, hvis de opdager en fejl. Du kan være helt sikker på, de fortæller dig præcis, hvad de mener. Og det er effektivt på en arbejdsplads,” fortæller han.

TDC: "Virksomhederne har et ansvar - men det skal også være en forretning"
Afdelingsdirektør i TDC, Peter Stensler besluttede at ansætte mennesker med autisme tilbage i 2005, fordi han syntes, hans virksomhed skulle afspejle den diversitet, der er i samfundet.

”Det er vigtigt for mig som menneske, og det gør mig stolt. For hvad er det for nogle fremtidsudsigter, de her mennesker med autisme ellers har? Det synes jeg, at vi store virksomheder har et ansvar overfor. Og vi har ikke fortrudt det,” fortæller han.

”Medmenneskeligheden er dog kun den ene del af det. For det er bestemt ikke kun for de blå øjnes skyld. Jeg kan også se, at der er forretning i det. De her mennesker opdager ting, som vi andre ikke ville se. De har kompetencer, som man kan bruge i alle virksomheder. Et utroligt blik for detaljen – meget bedre end du og jeg. Og selvom det er gentagende arbejde, mister de aldrig deres fokus,” fortæller Peter Stensler.

Det er fordi, mennesker med autisme ofte har en stærk logisk og analytisk sans, en nul-fejls-tolerance og evnen til at holde koncentrationen i længere tid end mange af os andre. Mange jobs i IT-branchen egner sig derfor rigtig godt til konsulenter med autisme, mener Specialisterne.

Hvad laver en medarbejder med autisme hos TDC?
Steen Baunsøe Iversen blev først diagnosticeret med autisme i en voksen alder for ni år siden og har arbejdet i TDC som konsulent fra Specialisterne de seneste otte år. Her softwaretester han hver dag de nyeste mobiltelefoner og apps. Og hans arbejdsuge er 20-25 timer lang.

”Før jeg fik det her arbejde havde jeg været arbejdsløs i 10 år, så det har gjort en kæmpe forskel i mit liv at få at vide, at jeg havde autisme. Så fik jeg nemlig noget hjælp – og et arbejde, der passede til mig. Det er vigtigt for mig at gøre mig fortjent til livet ved at have et arbejde. Og hvis jeg ikke har den struktur i livet, så er det ikke så godt for mig. Så er jeg vågen i lang tid eller sover i lang tid. Jeg er så glad for at være her og have noget at gå op i. Og jeg mener også, uden at skulle rose mig selv, at jeg er god til at finde de fejl, der er i systemerne,” fortæller Steen Baunsøe Iversen.

Det giver hans leder, Tue Rosbirk, ham ret i:

”Før i tiden havde vi mennesker uden diagnoser til at lave de her tests. Men mennesker som du og jeg kan ikke overskue den slags gentagende arbejde på samme måde, som konsulenterne med autisme kan. Deres store styrke er, at de kan blive ved dag efter dag, fordi de er motiverede af gentagelsen. Og de laver ikke fejl. Vi tjekker ikke op på dem, vi stoler på de tests, de laver. For hvis det bliver gjort rigtigt det første gang, så ved vi, at de ikke afviger fra den metode, og så bliver det også gjort præcis på samme måde næste gang,” fortæller han.

Glenn Witt Odgaard er også ansat i TDC gennem Specialisterne. Han fik allerede som helt ung diagnosen autisme og har de sidste fire et halvt år arbejdet som postmedarbejder hos TDC.

”Jeg startede med at sende og modtage breve på 8. sal, men nu arbejder jeg på 3. sal og har en mere digital stilling, hvor jeg sender post til for eksempel dødsboer, konkurser og tvangsauktioner. Det er blevet lidt mere spændende i løbet af årene, men man skulle jo lige starte et sted og finde ud af, hvad ens kompetencer var. Og jeg glæder mig stadig til at komme på arbejde hver dag,” siger han.

Mød Glenn i videoen herunder:

”Vores ansatte med autisme er enormt loyale medarbejdere, og de interesserer sig nøjagtigt som andre medarbejdere for, hvordan det går med virksomheden,” fortæller Glenns chef, Peter Stensler.

Men hvad synes de andre kolleger om samarbejdet med konsulenterne fra Specialisterne?
”De har været meget positive. Helt i begyndelsen havde vi et intromøde, hvor vi talte om, hvad det vil sige at være autist. Og det var alt, der skulle til. Det kan dog godt være, at de indimellem kan være nødt til at sige: Tak, fordi du har fortalt mig historien, nu skal vi tilbage til arbejdet. For autister kan for eksempel interessere sig enormt meget for én specifik ting og have lyst til at tale meget om netop det. Engang havde vi en ansat, der gik meget op i busser - og fortalte længe om alle buslinjerne i Danmark. Den situationsfornemmelse skal man nogle gange lige hjælpe med.”

Hvad skal du ellers vide, hvis du vil ansætte en konsulent med autisme?
Der er selvfølgelig også andre særlige behov, man skal være opmærksom på, hvis man ansætter en konsulent med autisme, fortæller han.

”Forandringer er autister ikke så glade for. Hvis vi for eksempel overvejer at flytte nogle medarbejdere fra 3. til 4. sal, så kan det fylde helt vildt meget for dem. Den forandringsparathed har de ikke. Men sammen med en pædagogisk vejleder fra Specialisterne, finder man hurtigt ud af, hvordan man håndterer de situationer, så alle føler sig trygge. Jeg bruger ikke unødigt meget tid på mine ansatte med autisme i forhold til, hvad jeg får igen,” forklarer Peter Stensler.

Hør Peter Stensler fortælle mere om at være leder for medarbejdere med autisme her:

Samarbejdet mellem TDC og Specialisterne er meget struktureret. Den pædagogiske vejleder har en rolle, hvor han sikrer den daglige trivsel og fungerer som bindeled mellem den ansatte og virksomheden. Han sikrer blandt andet, at medarbejderne med autisme har en balance mellem at møde på arbejde og deres privatliv – og hjælper dem med de udfordringer, der måtte være. Det skaber altså ikke ekstra-arbejde for lederen, men i stedet bare en oplevelse af den helt rigtige medarbejder i det helt rigtige job.

”Du får øget dine empatiske evner, din indsigt og ikke mindst dine faglige kompetencer i virksomheden ved at have konsulenter med autisme,” siger Peter Stensler.

”Men noget af det mest positive er, når du kan se, at du har været med til at styrke deres kompetencer. En af dem vi startede op med tilbage i 2005 kom på besøg forleden og fortalte glad, at han nu var ansat hos Mærsk. Det gør mig glad, når jeg kan se, de kommer videre i deres arbejdsliv. De startede måske med banale faste rammer og har i dag et meget mere krævende job, fordi de har fået muligheden for at udvikle sig arbejdsmæssigt. Det gør mig glad og stolt.”

Specialisterne 
Tue Rosbirk, afdelingsleder i TDC. Martin Clifforth, pædagogisk vejleder hos Specialisterne. Peter Stensler, afdelingsdirektør i TDC.

Hvad er Specialisterne? 

  •  Specialisterne er en socialøkonomisk virksomhed, der er stiftet af tidligere TDC-medarbejder Thorkild Sonne i 2003
  •  Virksomhedens formål er at se autismens særlige karaktertræk som en konkurrencefordel på arbejdsmarkedet i stedet for en udfordring
  • Der er 30 konsulenter med autisme eller aspergers tilknyttet Specialisterne lige nu – nogle indgår i en helt normal hverdag hos større eller mindre virksomheder, mens andre klarer opgaver over nettet fra hovedkontoret i Ballerup
  • Konsulenterne gennemgår et fem måneder langt arbejdsevneafklaringsforløb, hvor de træner en række øvelser, opgaver og arbejdssituationer, inden de kommer i job – sådan finder man frem til et billede af personlighed, kompetencer og potentiale. Med de værktøjer finder man det bedste match mellem virksomhed og medarbejder

Læs mere om Specialisterne her

Autisme og arbejdsmarkedet

  • Autisme er en såkaldt sammensat funktionsnedsættelse, der forekommer i forskellige grader og former – mennesker med autisme har en anderledes, og ofte forsinket, udvikling når det gælder socialt samspil,     social kommunikation, social forestillingsevne og adfærd og interesser
  • Diagnosen indvirker på et menneskes interesseområder, personlighedsudvikling og livssituation – i det hele taget alle de situationer og sammenhænge, som mennesker med autisme befinder sig i
  • Mennesker med autisme kan have svært ved at fastholde et arbejde – de kan have udfordringer ved at være såkaldte ’team players’, empatiske, fleksible og gode til at håndtere stress
  • Det er kun ca. 15 procent voksne med autisme, der har et fuldtidsarbejde, selvom de fleste er villige og i stand til at arbejde

(Kilder: Socialministeriet og Specialisterne)