Jakob Meng: ”Man kan ikke løbe 300 km/t, hvis resten af holdet ikke gør”

Lederrollen er i hastig forandring. Digitalisering sætter nye krav til ledere og ledelse, og et af tidens vigtigste konkurrenceparametre er evnen til at mestre den digitale omstilling. Vi har talt med Jakob Meng, Head of Digital Products hos Bonnier Publications A/S om, hvordan digitalisering påvirker hans ledelse. 

Digitaliseringen giver mange muligheder. Det, jeg brænder mest for, er, at vi er tæt på at kunne identificere vores kunders behov og forudsige deres adfærd. Det gør, at vi kan være meget mere personlige og direkte i vores kommunikation, og dermed også mere relevant. Forhåbentligt vil vores kunder opleve en bedre relation med os som virksomhed og brand.


Læs mere om Jakob Mengs lederrejse
Sekundært er det virkelig sjovt at være leder i en virkelighed, hvor man hele tiden må være oppe på tæerne for at følge med og sikre sine kollegaer de bedst mulige vilkår for at dygtiggøre sig. Man skal dog gøre det i det tempo, som også passer til virksomheden. Man kan ikke løbe med 300 km/t, hvis resten af holdet ikke gør, eller mangler teknologi til at nå dertil. Så kan adoptionen af nye teknologier blive en ulempe, og man fremmedgør sig selv fra resten af organisationen.

Den største ledelsesmæssige udfordring er ikke at stirre sig blind på data som svaret på alt, men at bruge data til at træffe nogle velovervejede valg, som også passer med strategien, man har fastlagt. Vi snakker meget om at være “data-informed” kontra at være “data-driven”.
De tre største udfordringer i mit eget lederjob lige nu, er:

  1. At jeg skal være med til at vende en branche-sværvægter, en organisation og en kultur. Det er sammen med gode kollegaer, der er med på vognen, en virkelig sjov rejse, og opgaven som digital kulturbærer er en spændende udfordring i samspil med direktionen.

  2. Tilgængelighed af ressourcer når vi bygger og lancerer et nyt produkt og ønsker at have yderligere udviklings-, UX-, design- og marketing-kræfter til rådighed. Det er et organisatorisk paradoks for mange virksomheder i dag, der skal skalere ligeligt mellem traditionel drift og bygge nye omsætningsstrømme.

  3. Både at lede nedad og samtidig også lede opad. Det går begge veje, da man selvsagt også har mulighed for at influere på beslutninger og stillingtagen på højere ledelsesniveauer. Det er også en spændende udfordring i arbejdslivet som leder. Det er en anden form for assertiv ledelse at kunne få sine idéer og planer igennem med direktionens velsignelse.

De bedste råd, jeg selv har fået, når det kommer til digitalisering og ledelse, er at sørge for at udnytte de mange fantastiske muligheder for at dygtiggøre sig, og så også at deltage aktivt i dialog med ligesindede. Du vil nok hurtigt opdage, at du og din virksomhed rent faktisk er ok med i ræset, og at andre virksomheder og ledere har mange sammenlignelige udfordringer her i vores digitale nu- og fremtid. Og det er bekræftende.