Mit Lederne

Ulla Tofte

"Jeg stiller mig op på ølkassen – hver dag"

Som direktør for M/S Museet for Søfart står Ulla Tofte i spidsen for en gruppe medarbejdere, der brænder for kulturen og kan få mareridt om at tjene penge. Sammen med dem skal hun skabe mening og overskud. På én gang.
Af Ulla Hinge Thomsen / Foto: Morten Andersen


Som leder skal jeg både gå forrest og få folk med. Jeg ser somme tider flere årtier frem i tiden, og samtidig har jeg folk ansat, som er nu og her, for sådan er det at gå på arbejde. Det er et klassisk ledelsesdilemma. Hvis jeg kun står og spejder ud eller kun beskæftiger mig med medarbejdernes dagligdag, løser jeg ikke min opgave. Jeg skal kunne begge dele. Det gør jeg ved at skabe mening; ”stille mig op på ølkassen” og fortælle, hvor vi skal hen – ikke to gange om året, men hver dag. Jeg skal være til stede og synlig, for ledelse bedrives gennem nærvær, ikke gennem computere og skemaer.

Da jeg startede her, nedlagde jeg mit kontor, så jeg arbejder blandt medarbejderne. Forleden fortalte én af mine medarbejdere, at han havde drømt, at han skal skulle betale for at komme ind på museet. Han følte sig fanget i et personligt dilemma, fordi han brænder for kultur og er imod at fokusere på indtjening. Hvis han havde skullet banke på min dør for at fortælle om sit mareridt, havde han aldrig gjort det. Det var jo en kæmpe blottelse. Nu blev det anledning til, at jeg indkaldte til et møde om de personlige dilemmaer, vi alle kan komme i – også mig.

Mine medarbejdere skelner ikke mellem fag og personlighed. Jeg skal som leder være opmærksom på, at de motiveres af noget andet end så mange andre. Det skal jeg give plads til, samtidig med at jeg nogle gange skal sætte en retning, som er modsatrettet. Jeg kommer ud af en familie af psykologer og psykiatere, og det bruger jeg meget. Jeg interesserer mig for andre mennesker, ikke sådan at jeg spørger folk ud, men jeg observerer dem og lægger mærke til detaljer – og husker dem.

Jeg ville gerne kunne give mine medarbejdere bedre vilkår, for det synes jeg, de fortjener. Det giver de ydre vilkår ikke mulighed for, så det bliver det muliges kunst. Men det ydre pres kan også give en fællesskabsfølelse. Forleden åbnede vi en stor udstilling og holdt en middag for vores stakeholders. Da de sidste af os dødtrætte kørte hjem med toget, var der én af kollegaerne, der sagde: ”Ah, jeg har det ligesom juleaften – når man har spist og pakket gaver ud, og det hele er overstået på den gode måde.” Der følte jeg, at jeg lykkedes som leder, fordi alle føler et ansvar og bagefter deler glæden.
 

Ulla Tofte, 51 år

CEO, M/S Museet for Søfart
Festivalchef og direktør for Golden Days
Uddannet cand.mag. i historie
Gift med kultur- og bibliotekschef Jeppe Bjørn, mor til tre børn