Mit Lederne

Mads Nipper

"Jeg får energi af andre mennesker"

CEO i Grundfos Mads Nipper er stolt og ydmyg over at stå i spidsen for verdens største pumpekoncern. Han har et princip om, at man skal føle sig ledet af et menneske, og hans fornemmeste opgave er at skabe mening for sine medarbejdere. 
Af Ulla Hinge Thomsen / Foto: Rune Lundø


Ledelse er ligesom en mesterlære.
Jeg satte kursen tidligt med det udgangspunkt, at ledelse er en disciplin, man skal øve sig i hver dag. Jeg kan vældig godt lide den sårbarhed, der ligger i at være i udvikling. Det er supernemt at blive arrogant, når man får en høj lederposition, og det hjælper at huske på, at man er i mesterlære for ikke at falde i den fælde. Jeg kunne i princippet bruge al min tid på at rejse rundt og blive behandlet som en amerikansk præsident. Hvis ikke jeg bevidst piller noget af det, der kommer med visitkortet, vil jeg have risiko for at blive fanget i en kedelig mangel på selvbevidsthed.

Jeg kan godt lide at give mennesker noget. Et af mine ledelsesprincipper er at være nysgerrig og altid forsøge at give mere, end jeg tager, i en samtale. Jeg synes ikke om hele den der human ressource-tankegang, hvor du skal have mest muligt for pengene. For mig handler det i endnu højere grad om de grundlæggende sociale værdier, der ligger nedenunder, hvor det er et medmenneskeligt ansvar at sørge for, at arbejdet er meningsfyldt – for firmaet, men også for medarbejderne og dig selv. 

Medarbejderne skal føle, at de bliver ledet af et menneske. For eksempel har jeg en blog på vores interne netværk, hvor jeg fortæller om min stolthed ved vores arbejde med vand, men også om frustrationerne, når jeg oplever, at nogle ting stadig går for langsomt. Men det er jo en balancegang. Nogle gange tager jeg fejl og overser kompleksiteten, andre gange er det helt rigtigt at blande sig. Min intention er, at åbenheden giver en reel, frugtbar dialog, der hjælper os alle med at sætte den rigtige retning. 

Jeg får energi af at være sammen med mennesker. Der er dog også nogle ting, der kan dræne. I nogle tilfælde er jeg er nok mere konfliktsky end de fleste andre topchefer. Hvis jeg skal afskedige en person, der ikke har taget af kassen, men som bare ikke er helt dygtig nok, tager det lidt hårdt på mig i et stykke tid.

Jeg er vildt stolt af, at vi tiltrækker folk
, fordi de gribes af vigtigheden af vores mission. Det er jo også derfor, jeg er her. Kampen mod klimaforandringer er og vil blive definerende for generationerne efter os. Ledelse for mig at tage det ansvar på mig og drive en virksomhed, hvor missionen er at gøre en reel og afgørende forskel for mine efterkommere. 
 

Mads Nipper

CEO i Grundfos
Uddannet cand.merc. fra Aarhus Handelshøjskole.
Tidligere ansat i Lego i forskellige stillinger
Gift med Gitte Nipper, far til to børn. Familien bor i Vejle.