Mit Lederne

Jens Bjørn Andersen

"Jeg har altid en sitrende uro i kroppen"

Group CEO Jens Bjørn Andersen vågner hver dag med lidt sommerfugle i maven, og det er godt, for tilbagelænet og selvfed er det sidste, han vil være som leder for en af verdens største logistikvirksomheder, DSV Panalpina. Til gengæld bliver han høj på succeser.
Af Ulla Hinge Thomsen / Foto: Morten Andersen


Jeg driver en tillidsbaseret ledelse og stoler meget på de mennesker, jeg omgiver mig med. Men jeg måler dem også meget, for vi har en performance-kultur med mange KPI’er. Hver måned får vi resultater ind, som vi gennemgår. Når det ikke går godt, er det ikke altid nogens skyld, og det skal heller ikke være sådan, at man er ude, hvis målet er 10, og man når 9,9. Men hvis man gentagne gange ikke performer, har det konsekvenser. Går tingene ellers som forventet, blander jeg mig ikke i, hvordan den enkelte leder gør. Det overlader jeg til de folk, jeg har ansat – alt andet ville være uproduktivt.

For mig handler det om resultaterne. Jeg er drevet af succes, det udløser endorfiner. Lykkefølelsen afløses dog hurtigt af en bekymring, fordi vi så sætter os nye mål: Nu nåede vi hertil, hvad gør vi herfra? Jeg har altid en sitrende uro i kroppen, jeg vågner hver morgen med en slags sommerfugle i maven, og den tror jeg er vigtig, for den driver os fremad. Vi må aldrig blive tilbagelænede eller selvfede, for så sniger der sig en ligegyldighed ind, og så er du på vej ned ad en gigantisk glidebane. 

Jeg er det samme menneske som leder, som jeg er derhjemme, med de fejl og mangler jeg nu har. Der er tit en forestilling om, at ledere skal være perfekte, men sådan er det jo ikke. Ingen er perfekte, og hvis man ellers er ydmyg og respekterer andre mennesker, så respekterer de også en. Temperament har jeg ikke. Jeg har aldrig hævet stemmen i et møde. Der er masser af ting i dagligdagen, man kan gøre om, men så længe man lærer af dem, så man ikke kommer til at gøre det igen, har jeg det fint med fejl. 

Første april annoncerede vi købet af et selskab
, vi har villet købe i 10 år (Panalpina, red.), der gør os til en af verdens største på transport og logistik. Få mennesker var involveret i overtagelsen, og det lykkedes os efter nogle personlige møder at få overbevist en konservativ sælger om, at vi var nogle mennesker, de godt kunne se sig selv arbejde sammen med. Det blev jeg rigtig glad for. Men så kommer jo som sagt bekymringen lige bagefter: ”Puha, nu har vi brugt 30 mia. kroner, hvordan får vi det så til at fungere?” 

Jens Bjørn Andersen, 53 år

Group CEO, DSV Panalpina
Uddannet speditør ved Samson Transport
Gift, har to børn