Fem gode råd online uddannelse

I denne artikel giver Ledernes uddannelsespolitiske chefkonsulent Christina Laugesen 5 gode råd til at få det optimale ud af et online uddannelsesforløb.

30. marts 2020

Arbejder du hjemmefra, eller er du hjemsendt under krisen? Så er det måske nu du skal overveje at opdatere din kompetencer med et online kursusforløb. Rigtig mange kurser og uddannelser gennemføres nemlig fortsat som online undervisning. Før du kaster dig ud i dit første virtuelle uddannelsesforløb, så læs fem gode råd her.

1. Forbered dit forløb

Ren e-læring eller online uddannelse kræver høj grad af selvdisciplin, fordi du ikke automatisk har den samme sociale arena, der understøtter læringsforløbet. Netop derfor er det særlig vigtigt, at du forbereder dig godt. Vælg et forløb, der understøtter muligheden for dialog undervejs, og overvej, hvad du ønsker at få ud af forløbet, før du starter.  Når du har fundet det rette forløb, så formuler gerne personlige læringsmål og lav en realistisk plan for, hvornår du vil studere. 

2. Se din underviser som din læringscoach

E-læring adskiller sig fra almindelig undervisning ved at give endnu bedre mulighed for at tilpasse læring til netop dit niveau og dine behov. Men det kræver, at du bruger din underviser aktivt. Se derfor din underviser som din personlige læringscoach. Det er din undervisers opgave at hjælpe med at tilpasse uddannelsesforløbet til dig. Tøv derfor ikke med at stilles spørgsmål og få personlig feedback på aktuelle dilemmaer i dit arbejdsliv. 

3. Udnyt fleksibiliteten til fulde

E-læring giver en høj grad af fleksibilitet i forhold til at lære, lige når det passer dig, og få præcis de kompetencer du har brug for. Udnyt de særlige muligheder ved e-læring aktivt. Fx ved at gense de dele af stoffet du synes var svært, eller til at fordybe dig i de emner du brænder særligt for. 

4. Suppler undervisningen med dialog

Online undervisning kritiseres tit for at mangle den menneskelige dimension og muligheden for dialog og fælles refleksion. Men langt de fleste undervisere er gode til at bruge virtuelle chat-rooms, som giver mulighed for at arbejde med stoffet i mindre grupper. Er det ikke muligt, så undersøg om det er muligt at få en kollega til at tilmelde sig samme forløb, så du har en læringsmakker undervejs. Undersøgelser peger nemlig på, at vi er meget bedre til at bringe viden i spil, hvis vi er flere, der har lært det samme. 

5. Vend tilbage til materialet, når behovet opstår

Læring forudsætter, at vi øver os. Gode læreprocesser giver os viden og nye erfaringer, som vi kan bringe i spil i vores arbejdsliv. Og e-læring understøtter faktisk vores brug af de nye kompetencer, fordi digital læring betyder, at det kan være lettere at genfinde en forelæsning, en video eller andet materiale. Så husk at gemme det materiale, du fandt særlig inspirerende. Det giver dig nemlig mulighed for at genopfriske det lærte, når virkeligheden presser sig på og kræver at de nye kompetencer bliver bragt i spil.