"Hellere risikere at fejle end at være passiv"

Mød Anders Amstrup, der blandt andet underviser på kurserne Ledelse i praksis og Salgspsykologi og grundlæggende salg

Anders Amstrup
Anders har 15 års ledererfaring på mellem- og topniveau. Og så har han siden 2009 undervist godt 1.000 ledere hos Ledernes KompetenceCenter.

Lederkompetencer anno 2021

Sidste vinter lavede vi et portræt af dig, hvor du bl.a. gav dit bud på ledelsesudfordringer anno 2020. På det tidspunkt havde vi ikke den fjerneste idé om, hvad 2020 egentlig kom til at bringe af ledelsesudfordringer.

Har du gjort dig nogle tanker om, hvordan krisen har haft indvirkning på dig og dit syn på ledelsesudvikling?
Krisen har vist at ledere er vigtige, også i fremtiden.

Nogle gange skal vi mennesker undvære noget, før end vi opdager, at det er vigtigt for os. Eksempelvis ved mange mennesker ikke at de har brug for tryghed før end ulykken rammer og man mister sit job.

Ifølge PFA, Tryg, og Gjensidige har der været et markant ændret mønster i trækket på sundhedsforsikringerne under krisen. De tre forsikringsselskaber melder, at det megen hjemmearbejde har ført til en kraftig stigning i sager om angst, stress, isolation, ensomhed og depression.

Min pointe er, selvom samfundet i de sidste mange år har bevæget sig mod mere selvledende medarbejdere i flade organisationer, så vil der fortsat være rigeligt brug for os ledere. Det kan vi lære af krisen, som har sat det på spidsen. Det dur ikke at lade medarbejderne passe sig selv, fordi alle mennesker på en arbejdsplads har brug for rammer og fællesskab i et eller andet omfang. Nogle har et lille behov og andre et stort, men uden rammer og fællesskab, så forsvinder en væsentlig del af meningen med livet, hvis jeg skal bruge store ord.

Hvilke ledelseskompetencer tror du bliver eftertragtet i 2021 og den nærmeste fremtid?
Forfatteren Laloux opnåede berømmelse på sit kontroversielle udsagn om, at ledere snart ville være overflødige, fordi medarbejderne ville lede sig selv i fremtidens organisationer. Jeg er særdeles uenig med Laloux, fordi manglende ledelse - ude i den praktiske virkelighed - stort set altid fører til konflikter, højt sygefravær, magtkampe, dårlig trivsel og lav produktivitet. Det der kommer til at ændre sig i fremtiden er lederens rolle. Og krisen illustrerer rigtigt fint, at i flade dynamiske organisationer med selvledende medarbejdere er lederens rolle at skabe rammer og fællesskab.

Vi er alle på den ene eller anden måde påvirket af krisen. Hvad er dine bedste råd til ledere i dag?
Krisen har også vist at, der er brug for ledere i balance, fordi så kan du bedre udfylde fremtidens lederolle. Når du leder selvledende medarbejdere i en flad organisation, så er kompleksiteten øget og alt forandrer sig løbende - forandring bliver en puls. I dette kaoslignende landskab må du ikke vælte omkuld. Som leder skal din stærke lederidentitet give dig ressourcer og robusthed. Men din styrke må ikke være på bekostning af din rummelighed, fordi så smiler og nikker dine medarbejdere bare til dig, imens de skaber rammer og fællesskab i det skjulte uden dig. Og så ender du med at være leder mere af navn end af gavn. 

Genlæs Anders' bud på ledelse anno 2020. 

Hvilke trends ser du inden for lederudvikling i 2020?
Globaliseringen fører mangt og meget med sig, blandt andet at såvel medarbejdere som ledere bliver mere selvledende i fladere, dynamiske organisationer. Dette reducerer ikke lederens rolle som personaleleder; det ændrer derimod lederens rolle væsentligt. En rød tråd i mit arbejde som lederudvikler er at hjælpe ledere med at finde og definere sin nye rolle i forhold til medarbejdere, chef og lederkolleger samt at tilegne sig de lederkompetencer, som udfyldelsen af rollen kræver. 

Hvilke lederkompetencer er eftertragtede lige nu?
Lederen skal være i balance med sig selv og i relationerne med andre, ambitiøs og i stand til at levere varen både som strateg og som “people manager”. Tidligere? talte man om bløde og hårde lederkompetencer. De hårde handlede om regneark og rationalisering, mens de bløde handlede om lederens personlige og samarbejdsmæssige kompetencer. I den nye økonomi er der byttet om på, hvad der er bløde og hårde lederkompetencer, fordi det nu er lederens menneskelige kompetencer, som er den direkte resultatskaber.

Hvad er de vigtigste egenskaber, en leder kan/skal have?
Du står både med livsprojektet at finde dig selv og din integritet, og samtidig skal du finde ind til fællesskabet med andre mennesker med åbenhed, rummelighed og omsorg. Opnår du denne balance, så hæver du dit refleksionsniveau afgørende, hvilket vil styrke dig – både som menneske og som leder. Det er afgørende for din succes, at du finder denne balance i dit lederliv. Jo bedre du mestrer denne balance, jo stærkere kan du eksekvere og udvikle på en måde, hvor du får teamets ressourcer i spil samtidig med, at du skaber fælles retning og et godt samarbejde.

Gør resultatskabelse og “kærligheden til mennesker” til to sider af samme sag.

Anders Amstrup, underviser

Hvad er dit bedste råd til en ny leder?
Du vil sikkert gerne bruge lidt tid på at stikke en finger i jorden, inden du for alvor går i gang med at udfolde dig i dit nye lederjob. Men pas på, du ikke bliver den usynlige og grå eminence ovre i hjørnet. Du kan godt forene at stikke-en-finger-i-jorden med at være synlig, deltagende, tage ansvar og også vove pelsen, fordi så er du i gang med at lære. Hellere risikere at fejle end at være passiv. Laver du en fejl, der går ud over andre, så sig undskyld.

Hvad er dit bedste råd til en erfaren leder?
Lad dig inspirere gennem kurser og coachingforløb, og forhold dig nysgerrigt og positivt til mennesker, der er anderledes end dig selv. Gør resultatskabelse og “kærligheden til mennesker” til to sider af samme sag.

Hvilken aktuel ledelsesbog vil du anbefale?

Reinventing organizations” af Frederic Laloux

Også kan jeg selvfølgelig ikke afholde mig fra at forslå min egen artikel: “Lederens modning, trin for trin” med forord af Leif Pjetursson. 

Anders Amstrup

Hvilken ledelsesbog bør alle ledere have læst?

Ledelses kosmos” af Peter Drucker (letlæst oldie-but-goddie)
Ny strategisk ABCD” af Erik Johnsen (letlæst oldie-but-goddie)
Ledelseslicens” af Erik Johnsen (letlæst oldie-but-goddie)
Systemisk ledelse - teori og praksis” af Nikolaj Stegeager og Thorkil Molly-Søholm.
 

Hvilke råd vil du give til ledere, som overvejer at tage et kursus eller en lederuddannelse?
Vælg et forløb, der giver dig noget, som du kan bruge lige nu eller “i morgen”. Det vil sige, at du mere skal vælge ud fra need-to-have end nice-to-have. For de fleste ledere gælder, at de har nogle interesser, som er spændende, men som lederen lige så godt kunne læse en god bog om i sommerferien. Den tid, du afsætter til kurser og uddannelser, syntes jeg, skal give dig noget, som du kan bruge her og nu. Det, de fleste ledere har brug for, og som de kan bruge her og nu, er at videreudvikle egne kompetencer inden for ledelse af medarbejdere samt samarbejdet med lederkolleger og egen chef, fordi det er herigennem, at du eksekverer samt udvikler dit ansvarsråde. Relateret hertil er lederens balance, personlige udvikling samt evnen til at reflektere komplekse sammenhænge. Det er inden for denne kategori af emner, at de fleste ledere får et udbytte, de kan bruge straks. Et yderligere råd er, at du nærlæser den specifikke undervisers baggrund; virker det sandsynligt, at underviseren kan bringe dig videre?

 

Anders underviser på følgende kurser: