Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

”Man bliver nødt til at motivere forskelligt”

Kan man målstyre en primadonna?

Med Helle Hein

 

Helle Hein introducerede sin arketypemodel, som hun har videreudviklet i sin nye bog ”Når talent forpligter”. Hun beskrev de fire forskellige motivationsprofiler – eller arketyper – forstået som grundformer for, hvad der motiverer os – det, der giver os et kick og får ”vores flamme til at brænde rent”.

 • Primadonnaen: Motiveret af at gøre en forskel for en højere sag
 • Den introverte præstations-tripper: Motiveret af hele tiden at præstere bedre end sig selv
 • Den ekstroverte præstations-tripper: Motiveret af hele tiden at præstere bedre end andre
 • Pragmatikeren: Motiveret af at udføre et ordentligt stykke arbejde.

Hvor de første to typer er spændingssøgende, er de sidste to ligevægtssøgende. De ligevægtssøgende trives generelt med målstyring. De motiveres af ligevægt og har brug for noget at kalibrere efter. De spændingssøgende trives derimod ikke med målstyring, da det underminerer deres indre motivation. De befinder sig bedst uden for komfortzonen og bliver stressede af at være i målstyringens forudsigelige og lidt for tydelige rammer.

Vi har en tendens til at favorisere ligevægtssøgende mennesker og tror fejlagtigt, at de, som ikke går op i målstyring, ikke er dedikerede. Man kan meningsstyre en primadonna, men ikke målstyre.

Helle Heins udfordrende råd til os var: Hvad er det for nogle teser, I har baseret jeres ledelse på? Hvilke skjulte antagelser har I, som måske medfører talenttab, kreativitetstab og motivationstab? Hun understregede, at vi ikke selv kan arketypebestemme andre. Gå i stedet ud og brug det som et nysgerrigt spørgeredskab.

Læs også: Når talent forpligter af Helle Hein i Ledelse i Dag 

Brudstykker fra diskussionen:
Når jeg skal lede folk forskelligt, kommer jeg så til at forskelsbehandle? Helle: Det er vigtigt at turde differentiere. Man bliver nødt til at motivere forskelligt, hvis alle skal have deres kick. Man forskelsbehandler faktisk mindre ved at lede forskelligt!

Hvad skal vi så måle på? Helle: Måske skal vi ikke måle så meget. Vi kommer naturligvis ikke uden om, at der skal være nogle mål. Nogle gange skal man så skærme primadonna-medarbejdere mod de krævede måltal. Sig fx til din medarbejder: Inden for den ramme vi har, hvad er så en meningsfuld målsætning for dig?

Bør en primadonna holde sig fra ledelse? Helle: Der findes gode og dårlige ledere inden for alle arketyper. Man bliver typisk en god leder af den arketype, man selv er. Man bør kun holde sig fra ledelse, hvis man ikke vil sætte tid af til at reflektere over sin egen ledelse.

Guld fra plancherne:

 • Spørg, hvad der motiverer medarbejderen
 • Involver dem, der bliver berørt, og lad være med at være berøringsangst
 • Motiver forskelligt, og tag udgangspunkt i det enkelte menneske
 • For at lede ens må man lede forskelligt
 • Undgå de skjulte antagelser, der ligger gemt i en ledelsespraksis
 • De ydre motivationsfaktorer kan underminere den indre motivation
 • Skal alle nødvendigvis deltage i alt?

Om Helle Hein

Helle HeinHelle Hein er Cand.merc., Ph.d., selvstændig forsker, foredragsholder og forfatter.

Ledelse med millenials