5 ekspertråd: sådan booster du dit energiniveau som jobsøgende

Når du skal sælge dig selv til kaffemøder, jobinterviews, på sociale medier og i jobansøgninger, så kræver det dit fulde fokus og rigtig meget energi. Derfor er din fornemste opgave som jobsøgende, at du sørger for, at dit batteri altid er tanket helt op!

Af Charlotte Holm, chefkonsulent og coach

04. maj 2017

At være jobsøgende er nemlig en krævende proces, så får du ikke fyldt dit batteri op, løber du på et tidspunkt tør for energi, og så bliver det rigtig svært at nå i mål.

Min opfordring til dig som jobsøgende er, at du begynder at se dig selv som en topatlet, der træner til OL. At nå dit mål kræver træning, men det kræver også restitution. Overført til jobsøgningsprocessen, betyder det, at du ikke kommer i mål, hvis du udelukkende laver og tænker jobsøgning – tro mig, jeg har selv været der.

Tag dig selv og dit arbejde som jobsøgende seriøst! Jobsøgning tager væsentlig mere energi, end det giver, så sørg for, at du mindst en gang om dagen laver noget fra din lyst-liste.

Chefkonsulent og coach Charlotte Holm

Nedenfor vil jeg give dig indblik i de værktøjer, jeg selv brugte, da jeg var jobsøgende, og som jeg i dag bruger, når jeg i mit job som coach hjælper mine kandidater med at fastholde positiviteten, energien og fokus i deres jobsøgning.


1. Hold det positive fokus

Som coach har jeg i mange år arbejdet med positiv psykologi. Positivt fokus og positiv tænkning er noget, du kan træne din hjerne til. Formålet er ikke, at du skal udelukke alle de følelser, der ikke er positive, men at få dig til at se, at selvom du er jobsøgende (eller har andre udfordringer), er der stadigvæk meget positivt i dit liv hver dag.

Øvelse til at sætte fokus på det positive​

Morgen: Sæt en seddel et sted, hvor du ser den som det første hver morgen. Skriv følgende på sedlen: ”Hvad glæder du dig til i dag?”. Placer eksempelvis sedlen på dit spejl i badeværelset, så du kan tænke over sætningen, mens du børster tænder.

Aften: Sæt en seddel et sted, hvor du ser den som det sidste hver aften. Skriv følgende på sedlen: ”Hvilke tre positive ting har jeg oplevet i dag?”. Det skal være nye ting, og de må ikke koste penge.


2. Lyst og pligt -liste

For seks år siden gik jeg hjemme i fem måneder som jobsøgende. Jeg kunne fylde en hel dag med oprydning, rengøring, indkøb og andre praktiske opgaver, indtil jeg opdagede, at jeg lavede det, jeg syntes, jeg”burde” lave, i stedet for at lave det jeg havde lyst til.

Lav en lyst og pligt -liste. På lyst-listen skriver du de ting ned, der giver dig energi, og gør dig glad. Ting du kun gør, fordi det er godt for dig. På pligt-listen skriver du de ting ned, der tager din energi. Ting du kun gør, fordi du føler, at du ”burde” eller ”er nødt til” at gøre dem. Lyst-ting kan eksempelvis være gåture, motion, håndarbejde, læse bøger eller ses med venner.

Tag dig selv og dit arbejde som jobsøgende seriøst! Jobsøgning tager væsentlig mere energi, end det giver, så sørg for, at du mindst en gang om dagen laver noget fra din lyst-liste. Hæng listen et synligt sted, så du også kan stoppe dig selv i at gøre det, der tager din energi.


3. Skab struktur

Du står op, sender familien af sted, sætter dig ved computeren i dit nattøj, pludselig er klokken 16, ungerne kommer hjem, du har ikke nået en pind, og du er stadigvæk i dit nattøj. Jeg indrømmer gerne- det skete en gang eller to, da jeg var jobsøgende.

Når din struktur forsvinder, flyder tingene sammen. Det bliver svært at skelne mellem arbejde og fritid, du føler aldrig, at du holder helt fri, og du bliver i tvivl om, hvad du har udrettet. For at du kan holde fri med god samvittighed, skal du se din jobsøgning som det, det er - et job.

Lav en plan

Sørg for at have en ugeplan med tidspunkter og daglige aktiviteter:
Afsæt halvdelen af dagen til jobsøgningsaktiviteter og den resterende del af dagen til at få tanket dit batteri op
Variér dine jobsøgningsaktiviteter - sæt tid af til både jobansøgninger, at booke og afholde kaffemøder, opdatere ansøgningsmateriale, Jobnet, LinkedIn osv.
Vær detaljeret, og beslut dig eksempelvis for, hvad du vil lave på LinkedIn i den time, du har afsat til at være på Linkedin

Gør status på dagen - hvad har du udrettet?

 

Tag business outfittet på, når du ”går på arbejde”

Det giver følelsen af at være på job, det booster dig mentalt, og det hjælper med at skabe det rette mindset for at løse dagens opgaver.


4. Mindfullness

Både travlhed og kedsomhed kan stresse vores krop. Kroppen gør os opmærksom på det ved at sende forskellige signaler som eksempelvis uro i kroppen, problemer med at fokusere, tankemylder før sengetid, søvnløse nætter osv.

Videnskaben har bevist, at daglig meditation rydder op i hjernen, afhjælper stress og angst, og styrker vores kreativitet og koncentration. Det hjælper dig med at finde ro og være nærværende - både mentalt og fysisk.

Du kan derfor bruge meditation til at komme ned i gear, når du skal sove, men også til at dæmpe nervøsiteten før et jobinterview, eller finde fokus og kreativitet til en jobansøgning. Mindfulness er en let tilgængelig form for meditation. Har du ikke prøvet det før, er det en god idé at starte med guidede meditationer. Til det findes der en lang række apps - også på dansk.

Har du generelt meget tankemylder, så skriv dine tanker ned. Din hjerne giver først slip på tankerne, når den ved, du tager hånd om dem og kan huske dem.


5. Blærerøvsvæg

Lav en væg (mindre kan også gøre det) med post-its, der beskriver alt det, du kan blære dig med. Hvad er du stolt af? Hvad er dine successer? Hvilke kompetencer har din chef eller dine medarbejdere fremhævet ved dig og i hvilke situationer? Hvad har du lavet i dag, som du er stolt af?

Smæk det hele op på væggen og udvid den løbende. Brug væggen til hele tiden at minde dig om alt det, du har lavet og er lykkedes med. Husk: dine kompetencer forsvinder ikke bare, fordi du lige nu er jobsøgende.


Sådan implementerer du værktøjerne

Vaner er svære at ændre, så vær bevidst om, hvad du ønsker at ændre, og tag en ting af gangen. 
Sæt realistiske mål og visualiser, lige som topatleten, hvordan det vil føles, når du er kommet i mål med at ændre vanen.
Find noget at erstatte vanen med. Hvis du ikke vil åbne computeren som det første hver morgen, så bestem dig eksempelvis for at gå en tur hver morgen på det tidspunkt.
Gør det nemt for dig selv at erstatte vanen ved at fjerne fristelserne, og gør din nye vane let tilgængelig. Læg eksempelvis din computer et sted, hvor det tager dig mindst 20 sekunder at komme til den, og tag det tøj frem, som du skal have på for at gå en tur.
Husk dig selv på din nye vane. Sæt eksempelvis en reminder på telefonen, eller hæng budskaber op hvor de er synlige.

Afsæt tid til at reflektere, og minde dig selv om, hvilke fremskridt du har gjort, og hvad dine forhindringer er? Hvor ofte er du lykkedes med noget i dag eller i denne uge? Hvad forhindrede dig i at lykkes, og hvordan kan du fjerne forhindringerne? Skal du justere dine ambitioner - er de realistiske? Skriv ned eller mål på anden vis dine fremskridt, så du kan holde motivationen.

Om Charlotte Holm

Outplacementkonsulent Charlotte HolmCharlotte Holm har en ledelses- og HR baggrund fra store danske og internationale B2B og B2C virksomheder. Hun har arbejdet med coaching, leder- og organisationsudvikling samt rekruttering på alle niveauer. Charlotte er uddannet BA i fransk/ engelsk, har en international certificering som ICC Life & Stress Coach og flere personprofil certificeringer. Se Charlottes LinkedIn profil

Outplacement for ledere

Outplacement